Art dnevnici: Kaleidoskop

Gordana Samardžija, autorica teksta

Sve je energija. I ti si energija. Gradi te i mračno i svijetlo. 

Cilj je da svijetliš što jače.

Stoga mračno ostavi što dalje od svoje srži. S vanjske strane vrtne ograde. Napiši veliki znak upozorenja da mu je ulaz zabranjen. Ako je slijepo, pročitaj mu. Ako je gluho, i samo će vidjeti. Ako je nepismeno, nauči ga čitati. Mnogo će mračnog brzo odustati. Dojadit će mu čekanje. Iziritirat će ga radosni zvuci iz tvoje kuće. Bit će mu dosadno i hladno pa će se otići provoditi po drugim kućama. Ako je uporno i ne odustaje, pusti ga unutra. Što bliže vatri. Gdje je najtoplije. Ugrijat će se i postati mekše i savitljivije. Ili se u potpunosti otopiti.

Svijetlo primaj što češće i što više. Ostavi mu širom otvorena vrata. Da te ne zatekne nebudnu i nespremnu za njegove dolaske.

Svijetlo dolazi u raznim oblicima. Prepoznaj ih. I zapamti, i osjećaji imaju osjećaje.

Razumijevanje koristi u neograničenim količinama. Prelijevaj ga neprestano iz čaše u čašu da zadrži svježinu. Da mu se nikad na površini ne nakupi talog ispod kojeg ne bi moglo disati.

Ljubav. Potrebna ti je svakodnevno. Toliko je puta dosad pročitana, a uvijek nepredvidiva. Ona zahtijeva pažljivost postupanja. Lako isklizne iz prstiju ako se ne čuva na prikladan način. Poput osjetljive biljke treba joj sunca, hrane, vode, nježnosti. I ljubavi. Ljubav da bi ostala traži ljubav.

Ozdravljenje je dragocjen dar s neba. Ne uzimaj ga zdravo za gotovo. Ono pred tebe postavlja visoke zahtjeve, da ga cijeniš I čuvaš. Ali uzvraća višestruko i bogato nagrađuje. 

Sreću traži na najneobičnijim mjestima. Nerijetko se skriva. Katkad tiho,  u gotovo neprimjetnim sitnicama. A katkad oblači šarene kostime i izigrava dvorsku ludu, glasna je i karnevalski raspoložena, naizgled nepametna i nedobra pratiteljica. Neka te ne zavara tihim I ne odbije glasnim, slijedi je u stopu i ne puštaj da pobjegne.

Osmijeh, prvo ga daruj da bi ga dobio. Ne mora uvijek biti od prvi put. Ne kloni duhom. Osmjehuj se često i svima. Najviše onima za koje si uvjeren da tvoj osmijeh nisu zaslužili. Tvoj je osmijeh i tuđe svijetlo.

Nada je utopija. Ali ne odustaj od nje. Ima snagu osvijetliti i najmračnije.  Mraku ukrasti mrak.

Suosjećanje budi što češće. Sklono je usnuti zimski san pa ostati predugo u tom pasivnom stanju hibernacije. A ne vrijediš puno bez njega.

S veseljem slobodno zapleši od jutra. Uskladite si plesne korake. Razmjenjujte uspavanke. Zaigrajte društvene igre i glasno se smijte.

Mudrost čekaj bez žurbe, ona uvijek dolazi kasnije. Ona će biti odgovor na sve svijetlo koje si dosad već prigrlio. Vrlo je vjerna i kad ti jednom dođe, nikad te više neće napustiti.

Strpljenje je razmaženo derište. Treba mu vremena da odraste. Dolazi kad mu se najmanje nadaš,  odlazi kad ga najviše trebaš. Kolebljivo je i nestalno, i vrlo zahtjevno. Traži puno ulaganja truda i vremena, ali svako mu je pojavljivanje zgoditak na lutriji.

Promjenu uvijek drži u pričuvi. Neće ti zamjeriti. Vrlo je samozatajna i ne hvali se nikad količinom svijetlog koje nosi u sebi. A svijetli, nekad i na najjače.

Snaga je čudna. Graniči s čarobnim. Obavije se nevidljivim plaštom pa uvijek misliš da nije tu. A onda se pojavi kad je najviše trebaš, faktor iznenađenja, kao zec izvučen iz mađioničareva šešira. A opet je možeš prizvati i mišlju i pukim pucketanjem prstiju.

I posljednji, ali ne i najmanje važan, sladak poput šećera, mir. Prišij ga uz sebe kao dugme na kaput. Čvrsto, a pomično, ne prečvrsto. Prečvrsto uvijek prijeti pucanjem. Nepopravljivim slamanjem i povrjeđivanjem važnog. Daj mu da se kreće, ali ne odlazi.

Ako želiš spašavati svijet, samo je jedan način. Tvoj vlastiti, neprepisan i nepodjeljiv s drugima. Kad osvijetliš sve svoje, pa i one najdublje mrakove, zasjat ćeš jače, i tvoja će svjetlost ogrijati prostor oko tebe. Pa će mnogima postati ugodna tvoja toplina. Pa će ti prići bliže. Pa će dio svijetloga i toploga upiti u sebe, pa i oni zasvijetliti jače. Početi širiti toplinu. I dogodit će se to u koncentričnim krugovima poput nemirne vode. I prenositi se dalje gdje ti oko ne doseže. Ali će i tebi biti sve svijetlije i toplije.

Tekst je nastao u okviru tečaja kreativnog pisanja “Srce ispunjeno tintom”.

Članak možete prokomentirati na našoj FB stranici:

https://www.facebook.com/109342307451512/posts/439576141094792/