Art dnevnici: Osjećam, dakle jesam

Snježana Radetić, autorica teksta

Kad bih se vratila na početak, sve bih opet jednakom strašću. Impulzivnost jest nepredvidiva, ali intrigantna jer nećeš unaprijed znati kako će s njome biti. Takvi idu svijetom i diraju što požele, uzimaju što im se svidi, zastanu gdje im je lijepo, kažu kako misle, smiju se kad im se smije, plaču kad im je teško. Voze brzo, vrijeđaju druge vozače, žustro odrađuju zadatke (može biti površno, ali neka je samo brzo), lako donose odluke kao da su uvijek u pravu, rijetko su strpljivi za različitost, a još manje za sporost.  

Impulzivnost se teško odgaja, zato se kroti u korijenu. Kad je potisnuta, još je gora dok izbija u fragmentima. Iza naizgled mirnih znaju se kriti netrpeljivi, nestrpljivi, nerijetko i agresivni. 

S impulzivnima nije lako. Sve te emocije u amplitudama, tko može podnijeti!? Zato odnosi stradaju. 

Impulzivni roditelji povrjeđuju nejasnim granicama. Djeca izgubljeno lutaju labirintima bez Arijadnine niti, a kad stignu do Minotaura, ne vide ga kao usamljeno, kažnjeno biće, nego ih zastraši čudovište koje ugledaju.

Ipak, ako zamislim svijet bez emocija, teško bih u njemu živjela. Među fino uređenim svijetom koji ne iskazuje ništa drugo do ljubaznosti, bila bih izgubljena kao u laži. Što bi pokretalo dan u predvidivim, ponovljivim situacijama?

Život je prijatan ako se odvija među tim krajnostima. Podnošljiv je kad krajnosti razumijemo, ali se nijednoj ne damo potpuno. Umijeće je naći finu nit koja ih povezuje, akrobatski balansirati na njoj kao na žici. Rijetki po njoj spretno hodaju. 

Vjerujem u mudrost srca iako često odvede u patnju. Ono me je, ipak, dovelo do sada: žudnja za boljim, potraga za sobom, prkos za opstankom, dokazivanja da je vrijedno, inat, prepuštanje strasti. Duboki zagrizi davali su još dublje prodore. Moja linija nije bila ravna, zato imam iskustvo dodatne vrijednosti. Nije me učinilo gorkom, pomoglo mi je da razumijem.

Tekst je nastao u okviru tečaja kreativnog pisanja “Srce ispunjeno tintom”.

Članak možete prokomentirati na našoj FB stranici:

https://www.facebook.com/psiholoski.prostor/posts/546757680376637