Art dnevnici: Pikado

Gordana Samardžija, autorica teksta

Ima jedna interesantna igra, zove se pikado. U njoj se ogleda cijeli život. Nema dobnih ograničenja. Igraš dok ne izgubiš strelice, dok ih ne slomiš, dok ti ih netko ne ukrade… ili dok ne odustaneš.

Možeš se igrati samo radi igre, spontano uvijek ispočetka. Možeš se igrati i radi postizanja cilja. Da strelicu napikiraš ravno u sridu sa što manje neuspjelih pokušaja kako bi se u trenu savršenog pogotka upalile lampice uspjeha na kontrolnoj ploči.

Ovu igru možeš igrati sam, nebrojeno puta. U igri pobjeđivati i nadmašivati samog sebe. Vježbati mirnoću uma i ruke. Broj strelica nije neograničen, ali ih uvijek možeš upotrijebiti iznova.

Jer nitko ne gleda. Nitko osim tebe. Uvijek možeš krenuti ispočetka i samo zatvoriti oči pred tim koliko si puta započeo novi slijed bacanja. I uvijek iznova veseliti se svakom postizanju cilja. Zaboravljati poraze i memorirati pobjede u bezbrojnim ladicama svoga uma. Možeš ih ponosno pokazivati ostalima ukoliko te to ispunjava.

A možeš igru natjecanja započeti i s drugima. Uključiti nebrojeno sudionika i igrati na više od jedne ploče. 

Pod teretom usporedbe s drugima, ruka će uvijek pomalo zadrhtati. To ti se nikada nije dogodilo dok si se igrao sam. Ali nije bilo ni ovako uzbudljivo i poticajno kao u društvu.

Krišom možeš prepustiti drugome da izbaca tvoje strelice i postigne ti cilj. Onome kojem vjeruješ da je bolji od tebe u ovoj igri. Osim ako i njemu ne zadrhti ruka pod bremenom tvojih očekivanja. Samo takva igra je varanje. Netko će uvijek znati da si kukavički prisvojio tuđe. Prigovorit će ti kad-tad i onaj koji ti je na svojim leđima iznio pobjedu. A i tebe će stići sram i krivnja pa ćeš se nečista obraza kiselo osmjehivati dok primaš nezasluženu nagradu. Kad-tad.

Zato se igraj uvijek odvažno i pošteno. Usudi se griješiti, usudi se i stremiti… Spremno prihvaćaj poraze i smjerno se raduj pobjedama. Igraj se radi igre i igraj radi postizanja cilja. Sam i u društvu. Prilagodi način i dužinu igre njenoj svrsi. Odugovlači bez zamjerki. Ponavljaj bez kajanja. I ne zakidaj se za nove početke i nove ciljeve. 

Ne dopusti da ti ukradu tvoje strelice, igraj se i kad ih izgubiš, i kad ih polomiš, igraj se do kraja. 

Tekst je nastao u okviru tečaja kreativnog pisanja “Srce ispunjeno tintom”.

Članak možete prokomentirati na našoj FB stranici: