Art dnevnici: Šutnja

By | 18-08-2021
Kristina Šimić, autorica teksta

Prošlo je ravno mjesec dana otkako su On i Ona prestali razgovarati. Kada bi se na trenutak zamislila nad uzrokom šutnje, prekorila bi se jer se nije mogla sjetiti pravog razloga. Ali zna da toga dana nije rekla Nije mi ništa i bjesomučno nastavila s čišćenjem štednjaka, već se odlučila za potpuni prekid komunikacije.

On se u početku trudio ispraviti kakvu je god pogrešku napravio. Prvo su tu bili nježni dodiri po leđima, šale nastale tijekom godina zajedničkog života, na koje se uglavnom smijala. Nastavilo se to molbom za oprost, pa čak i stručkom ruža što ih je ubrao u obližnjem vrtu (u filmovima barem uvijek tako postupe). Kako su svi njegovi pokušaji naišli na čvrsto postavljenu ogradu sebstva, i on se odlučio ljutiti zauzvrat. Bilo je to oko trinaestog dana odsustva govora; ona je naglo okrenula glavu ulijevo, on udesno, što je na čudan način odražavalo i njihov položaj tijela u krevetu.

Kako nisu imali mnogo prijatelja, život Nje i Njega bio je osuđen na neobičnu mješavinu usamljenosti i nespokoja zbijenu u dvosoban stan. I to je za sobom nosilo činjenicu da mnogi trenutci nisu bili podijeljeni, svaka je osoba nosila svoju sreću, tugu i bijes, što je ponekad bio teret teži od onoga kakvom su se nadali. Razmišljalo se o ostajanju, odlaženju, navici i ulaganju.

Ona je zato tog tridesetog dana odlučila svoje osjećaje staviti između korica jednog starog rokovnika koji je sadržavao popise za kupovinu i popise želja. Namjerno ili ne, ostavila ga je na stolu, uz tanjur juhe, u vrijeme kada je On dolazio kako bi ručao. Predmet je zaista privukao njegovu pozornost; listao ga je prvo ovlaš, a zatim se nekoliko puta vraćao na rečenice koje su se činile važnima, na uspomene koje su se činile neizbrisivima. Uzeo je kemijsku olovku i počeo pisati, zaustavivši se nakon dvije stranice. Suđe je pospremio, stol obrisao, i nasred njega ostavio dragocjenu knjižicu. Otišao je u svoju sobu s nadom da će se vratiti novom početku.

Tekst je nastao u okviru tečaja kreativnog pisanja “Srce ispunjeno tintom”.

Članak možete prokomentirati na našoj FB stranici:

https://www.facebook.com/109342307451512/posts/354320706287003/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.