Autori


Psihološki prostor preporučuje


Dolores Aladić, mag. psych.

Dolores Aladić rođena je 1995. godine u Našicama. Diplomski studij psihologije završila je 2019. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Pripravništvo je odradila u Centru za socijalnu skrb, a u tom području je i danas zaposlena. Glavni interesi su joj socijalna psihologija i promicanje važnosti mentalnog zdravlja. Članica je Centra za reproduktivno mentalno zdravlje i vodi svoju Facebook stranicu pod nazivom „Budi borac – endometrioza“. Slobodno vrijeme provodi u druženju s najbližima i zekom Boo-om, čitanju knjiga, gledanju serija i sviranju gitare.


Ana Antolović, mag. psych.

Ana Antolović rođena je 1989. godine u Vukovaru. Nakon završetka gimnazije, upisuje studij psihologije u Osijeku, gdje je 2013. godine diplomirala. Prva radna iskustva stjecala je u području socijalne skrbi, a nakon toga u nastavi i u dječjem vrtiću. Trenutno je na trećoj godini edukacije za savjetnicu u modalitetu Transakcijske analize te zaposlena kao vojni psiholog u Ministarstvu obrane RH. Osim na treningu, slobodno vrijeme provodi u raznim oblicima socijalizacije s rodbinom i prijateljima.


Maja Batorek, univ. bacc. psych.

Maja Batorek

Maja Batorek rođena je 1996. godine u Osijeku, a nakon završene srednje glazbene škole upisala je studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Trenutno je na završnoj godini studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i posebnu naklonost pokazuje prema organizacijskoj psihologiji i ponašanju potrošača. Paralelno uz studij radi u glazbenoj školi kao nastavnica klavira, gdje kombinira ljubav prema glazbi i prema psihologiji. U slobodno vrijeme pokušava odgonetnuti što želi raditi po završetku fakulteta te pronaći ravnotežu prakticirajući jogu, meditaciju i uživanje u dobroj hrani u dobrom društvu.


Ivana Blašković, univ. bacc. psych.

Ivana Blašković rođena je 1995. godine u Rijeci, gdje je završila gimnaziju i upisala studij psihologije na Filozofskom fakultetu. Trenutno je na završnoj godini studija, a njezini profesionalni interesi su psihologija ličnosti i klinička psihologija. Nakon studija voljela bi se baviti prevencijom i terapijom psihičkih teškoća. Tijekom studija bila je dio različitih studentskih organizacija u kojima je organizirala kongrese, radionice i studentske razmjene. U slobodno vrijeme planinari, pleše i prakticira yogu.


Matea Blažević, mag. psych.

Matea Blažević rođena je 1983. u Zagrebu. Studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završava 2011. godine. Od 2013. godine vodi Psihološki centar Blažević u kojem radi s djecom, adolescentima i odraslima. Daljnjom edukacijom u Centru za integrativni razvoj usmjerava se prema psihoterapiji, a nakon završene tjelesno orijentirane psihoterapije postaje dio učiteljskog tima u sklopu kojeg i danas radi. Jedna je od pokretačica programa Svjesno roditeljstvo i Centra Meleta koju vodi s još tri kolegice i prijateljice. U slobodno vrijeme možete ju naći u pješčaniku u parku gdje se igra sa svojom kćeri.


dr. sc. Bojana Bodroža

Dr. sc. Bojana Bodroža rođena je 1981. godine u Bačkoj Palanci. Osnovne studije psihologije završila je u Novom Sadu (2005), magistarske u Beogradu (2009) i doktorske u Novom Sadu (2016). Zaposlena je na Odseku za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu gde predaje kurseve iz oblasti socijalne psihologije. Njena istraživačka interesovanja kretala su se od oblasti selfa i identiteta, implicitne socijalne kognicije do ponašanja korisnika društvenim mreža. Strastveni je biciklista, cikloturista i obožava da stvara rukama.


Magdalena Brnada, mag. psych.

Magdalena Brnada rođena je 1995. godine u Novoj Bili. Diplomski studij završila je 2020. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i stekla titulu magistre psihologije. Trenutno započinje s obavljanjem pripravništva u osnovnoj školi. Glavni interesi su joj razvojna i organizacijska psihologija te promicanje važnosti očuvanja mentalnog zdravlja. Slobodno vrijeme provodi pred ekranom uz epizodu Prijatelja, u prirodi, sa psima i u društvu obitelji i prijatelja. Obožava igrati Catan. : )


prof. dr. sc. Bojana Dinić

Bojana Dinić rođena je u Prokuplju (1983), osnovne studije psihologije je završila u Novom Sadu (2007), master studije u Beogradu (2008) i doktorske u Novom Sadu (2014). Na FFUNS je zaposlena od 2009. i aktuelno je vanredni profesor. Dobitnik je nagrade za najboljeg mladog istraživača koju dodeljuje Internacionalno društvo za istraživanje individualnih razlika – ISSID (2019). Član je Centra za bihjevioralnu genetiku od njegovog osnovanja (2011), Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju i član je uredništva časopisa Frontiers (od 2020). http://bojanadinic.com


Nataša Ivanković, dipl. psih. prof.

Nataša Ivanković rođena je u Slavonskom Brodu, odrasla u Ljubljani, a studij psihologije završila je u Rijeci. Nakon pripravništva iz kliničke psihologije, radila je u privatnom sektoru u području upravljanja ljudskim potencijalima. Suradnik je Partus akademije za razvoj izvrsnosti, gdje se educirala za poslovnog, grupnog i timskog trenera. Bavi se community
managementom te pomaže raznim inicijativama vezano za strategije i komunikaciju. Glavna područja interesa su joj organizacijska i grupna dinamika, vodstvo, upravljanje promjenama te sistemsko mišljenje.


Iva Jakšić, mag. psych.

Iva Jakšić rođena je 1992. godine u Šibeniku. Magistrirala je psihologiju na Sveučilištu u Zadru, a jedan semestar je provela na studentskoj razmjeni u Padovi. Kao student volontirala je u Odjelu za podršku žrtvama i svjedocima u Zadru te sudjelovala u različitim projektima i inicijativama. Dobitnica je Bujasove zlatne psihologijske značke koju dodjeljuje Hrvatsko psihološko društvo. Pripravnički staž je odradila u osnovnoj školi, nakon čega nastavlja karijeru u ljudskim resursima. Od 2019. godine polaznik je edukacije za geštalt psihoterapeuta.


Mario Jovković, mag. psych.

Mario Jovković rođen je 1993. u Karlovcu. Nakon završetka karlovačke Gimnazije, upisuje studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Trenutno je zaposlen u školstvu. Osim toga, od početka studija bavi se i pčelarstvom, a u slobodno vrijeme uživa u sportu, politici i mesu.


Matea Jukić, mag. psych.

Matea Jukić rođena je 1995. godine u Zagrebu. Diplomirala je psihologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu 2019. godine. Trenutno je na Temeljnoj časničkoj izobrazbi za vojnog psihologa te na drugoj godini edukacije za psihoterapeutkinju iz područja transakcijske analize u Centru Budi svoj. Članica je Centra za reproduktivno mentalno zdravlje. Slobodno vrijeme provodi na treningu, u prirodi i društvu najbližih te podižući svijest o mentalnom zdravlju putem društvenih mreža, radionica i predavanja.


Domina Kljaković-Gašpić, univ. bacc. psych.

Domina Kljaković-Gašpić rođena je u Splitu 1998. godine. Nakon završene V. Gimnazije „Vladimir Nazor“, 2017. godine upisuje studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Titulu sveučilišnog prvostupnika stječe 2020. godine i upisuje diplomski studij psihologije na istom fakultetu. Tijekom studija bavi se aktivizmom. Dvije godine je predsjednica Udruge studenata psihologije “Psirius” u sklopu koje organizira kongrese, predavanja i razne druge aktivnosti. U slobodno vrijeme voli čitati psihološke trilere i krimiće, te obožava dobro društvo.


Ivana Marin, mag. psych.

Ivana Marin je rođena 1989. godine u Pakracu. Nakon završetka opće gimnazije, upisuje studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Prva radna iskustva nakon pripravničkog staža stječe kroz volonterski rad u udruzi Palijativni tim Lipa, poučavanje u Srednjoj školi Pakrac te je od samog osnutka ustanove zaposlena kao psihologinja u Domu hrvatskih veterana u Lipiku. U slobodno vrijeme  volontira u Gradskoj knjižnici Pakrac kao redoviti predavač tema iz suvremene psihologije i kulture. Voli dobru knjigu, kvalitetnu glazbu i druženje s najmilijima.


Laura Martinić, mag. psych.

Laura Martinić rođena je 1996. godine u Zagrebu. Psihologiju je diplomirala na Hrvatskom katoličkom sveučilištu 2019. godine, gdje joj je dodijeljena rektorova nagrada za izvrsnost u akademskoj godini 2018./2019. Pripravništvo je odradila u Centru “Luka Ritz”. Najveći interes pokazuje za područjem reproduktivnog mentalnog zdravlja te je koautorica nekoliko publikacija na temu perinatalne traume. Članica je Centra za reproduktivno zdravlje, kao i upravnog odbora COST akcije pod nazivom “Perinatal Mental Health and Birth-Related Trauma: Maximising best practice and optimal outcomes” (CA18211). Slobodno vrijeme provodi u prirodi, rekreaciji i društvu najbližih.


Sandra Matošina Borbaš, univ. spec. prof. psych.

Sandra Matošina Borbaš rođena je 1978. godine u Virovitici, a studij psihologije je završila 2002. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Specijalizirala je obiteljsku medijaciju na Studijskom centru socijalnog rada 2019. godine. Radila je u osnovnoj školi, obiteljskom centru i Centru za socijalnu skrb. Tijekom studija ali i cijelog radnog staža volontirala je u brojnim nevladinim udrugama, a nekoliko njih je i osnovala. U radu se fokusira na djecu i roditelje, njihove odnose, te na stvaranje uvjeta za sigurno i primjereno odrastanje djece.


Nermina Mehić, mag. psych.

Nermina Mehić rođena je u Osijeku gdje je stekla gimnazijsko obrazovanje te završila studij psihologije. Studentica je doktorskog studija iz psihologije Filozofskog fakulteta u Rijeci, gdje je radila kao asistentica i stručna suradnica na istrazivačkom projektu. Trenutno je zaposlena u ljudskim resursima u HAMAG-BICRO-u. Glavni istraživački interesi su joj u području psihologije ličnosti te (ljubavnih) partnerskih odnosa.


Hana Mehonjić, mag. psych.

Hana Mehonjić rođena je 1995. godine u Rijeci. Nakon srednje Medicinske škole u Rijeci upisuje studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Trenutno je zaposlena u maloprodaji te istražuje opcije za obavljanje pripravničkog staža. Tijekom studija najviše se interesira za kliničku i organizacijsku psihologiju. Završila je edukaciju za provođenje programa prevencije poremećaja hranjenja. U slobodno vrijeme voli pjevati, plesati i vježbati.


dr. sc. Igor Mikloušić

Dr. sc. Igor Mikloušić rođen 1983. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Hrvatskim Studijima Sveučilišta u Zagrebu, smjer Psihologija (2006.), a doktorirao na studiju Psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (2014.) U svom radu na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar bavi se istraživanjem ličnosti i morala, paranormalnih vjerovanja i odabira partnera u okviru evolucijske paradigme. Dobitnik je državne nagrade za znanost za popularizaciju znanosti 2019. godine, te je jedan od pokretača platforme PsiholoskaPomoc.hr.  U slobodno vrijeme leti balonima na vrući zrak.


Tamara Milovanović, mag. psych.

Tamara Milovanović zaposlena je u Zavodu za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku psihologiju u KBC-u Rijeka te od 2016.godine obavlja poslove psihologa na pedijatrijskom Odjelu hematologije i onkologije. Unatrag godinu dana licencirana je integrativna dječja psihoterapeutkinja. Aktivna je članica Udruge za promicanje dobrobiti djece Portić u sklopu koje provodi različite projekte usmjerene radu s djecom i obitelji. Doktorandica je Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.


Tajana Ninković, mag. psych.

Tajana Ninković rođena je i odrasla u Karlovcu gdje je završila jezičnu gimnaziju. Nakon toga je upisala studij psihologije u Zagrebu, a završila ga u Zadru. Za vrijeme studija bila je članica udruge studenata psihologije „Kasper“ i sudjelovala u raznim projektima, a od svih su joj najdraži oni vezani za teme mentalnog zdravlja. Također je posvećena temi darovitosti, a posebno kreativnosti. U novije vrijeme ju zanima i domena ljudskih potencijala. Radila je kao stručni suradnik u srednjoj školi, a trenutačno volontira i edukantica je u području kognitivno-bihevioralne terapije. Oduvijek je imala puno hobija, od kazališta do slikanja, a trenutno uživa u fotografiji, odlascima u prirodu i čitanju knjiga.


Barbara Paušak, univ. bacc. psych.

Barbara Paušak rođena je 1996. u Vinkovcima, gdje je završila opću gimnaziju. U Rijeci upisuje psihologiju na Filozofskom fakultetu te 2017. stječe titulu prvostupnice, a trenutno je apsolvent. Najviše se interesira za kliničku psihologiju i psihologiju marketinga. Osim psihologije, također se zanima za umjetnost i grafički dizajn, a između ostalog sudjelovala je u više projekata udruga Psirius i Kulturni Front u kreiranju vizualnog identiteta. Veliki zaljubljenik u trash filmove i opskurnu muziku.


Žana Pavlović, mr. spec.

Žana Pavlović, magistra struke školske i predškolske psihologije, psihologa-mentor s 18 godina radnog iskustva u dječjem vrtiću. Radi u Centru za ranu intervenciju Siguran korak Split. Na Filozofskom fakultetu u Splitu izabrana je u naslovno zvanje predavača. Koautorica je priručnika za roditelje „Učiniti sve kako treba“, „Od prvog dana, ljubav i disciplina“ i autorica brojnih stručnih i znanstvenih radova. Dobitnica je društvenog priznanja „Marulić: Fiat psychologia“ (2013.) Hrvatskog psihološkog društva. Kolumnistica portala Dalmacijadanas. Živi u Splitu, majka je dvoje djece i baka jedne unuke.


Klara Saganić, mag. psych.

Klara Saganić rođena je 1995. godine u Zagrebu. 2019. godine završila je diplomski studij psihologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Trenutno radi kao asistentica na Odsjeku za psihologiju Fakulteta hrvatskih studija. Glavni istraživački interesi su joj psihologija moralnosti, psihologija romantičnih odnosa i obitelji te socijalna psihologija. Voli klasičnu glazbu, filozofiju, dobre knjige i provođenje vremena s mužem i mnogočlanom obitelji.


Mislav Sudić, univ. bacc. psych.

Mislav Sudić

Mislav Sudić, bacc. psych., rođen je 1990. godine u Osijeku. Nakon završene gimnazije uzima pauzu prije upisa studija psihologije u Zadru 2013. godine. Tijekom studija sudjeluje u brojnim studentskim projektima, uključujući tri godine vođenja edukacija za državnu maturu. Demonstrator je u Laboratoriju za eksperimentalnu psihologiju između 2016. i 2018. godine. Istraživački interesi su mu usmjereni ka razvoju metodologije za objektivno mjerenje morala. Zagovornik je Efektivnog altruizma.


doc. dr. sc. Domagoj Švegar

Domagoj Švegar rođen je u Karlovcu (1981), psihologiju je diplomirao u Rijeci (2005), a magistrirao (2008) i doktorirao (2010) u Ljubljani. Na Sveučilištu u Rijeci danas je zaposlen kao docent. Bio je voditelj riječkog Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju (2014-2016). Član je uredništva (od 2009) i pomoćnik glavne urednice (od 2012) u znanstvenom časopisu Psihologijske teme. Autor je 30-ak znanstvenih radova, većinom iz područja emocija, kognitivne i evolucijske psihologije.


Monika Švogor, mag. psych.

Švogor Monika

Monika Švogor, rođena je 1993. Odrasla je u Križevcima, diplomirala u Rijeci i trenutno radi u Zagrebu. Tijekom i nakon studija psihologije radi u ljudskim resursima u financijskoj industriji, s profesionalnim interesima u području HR analitike, optimizacije procesa i izvještavanja. Oni manje profesionalni interesi uključuju skupljanje ploča, bingeanje serija i Playstation maratone. Interesi u području psihologije…razni.


Vladimir T. Katušić, mag. psych.

Vladimir T. Katušić rođen je u Zagrebu (1988). Magistrirao je psihologiju na Hrvatskim studijima te je prošao edukaciju za Integrativnog gestalt psihoterapeuta pri IGW-u Zagreb. Nakon volontiranja i rada u zdravstvenom i školskom sustavu, pokrenuo je thesoulcarepsychology.com kao virtualnu platformu za savjetodavne i psihoterapijske programe. Osim navedenog, voli košarku, el. glazbu i ajvar.


prof. dr. sc. Vladimir Takšić

Vladimir Takšić, profesor emeritus na Sveučilištu u Rijeci, bio je gostujući nastavnik na različitim sveučilištima u Europi, Americi i Aziji. Objavio je 80-ak članaka u recenziranim časopisima i knjigama, a sudjelovao na oko 100 međunarodnih i domaćih znanstvenih i stručnih skupova. Suosnivač je i tajnik Međunarodnog društva emocionalne inteligencije. Godine 2019. dobio je nagradu za životno djelo Zaklade Sveučilišta u Rijeci. Najviše se bavi konstrukcijom i međukulturalnom validacijom psihologijskih mjernih instrumenata u području emocionalne inteligencije. Upitnik emocionalne kompetentnosti (UEK-45) je do sada preveden na više od 30 jezika.


Jasmila Talić-Kujundžić, mag. psych.

Jasmila Talić-Kujundžić rođena je 1989. godine u Banja Luci. Osnovnu i srednju školu završila je u Zenici, a u Sarajevu, gdje i danas živi, magistrirala je Psihologiju na Filozofskom fakultetu. Radila je 6 godina kao urednica omladinskog časopisa “Preventeen”, koji je bio projekat Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE. Jasmila ima dosta iskustva u radu sa djecom i mladima, radila je kao asistentica u nastavi djeci s poteškoćama i kao psihologinja u osnovnoj školi, te sa marginaliziranim skupinama djece u dnevnim centrima. Kreativno pisanje je njena strast od ranog djetinjstva i najviše voli spoj umjetnosti i svog pomagačkog poziva, i već odavno sprema zbirku poeziju i roman.


prof. dr. sc. Mladenka Tkalčić

Mladenka Tkalčić, redovita profesorica u trajnom zvanju na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, voditeljica je znanstvenog projekta „Kognitivno-afektivne i ponašajne odrednice sindroma iritabilnoga crijeva“ koji financijski podupire Sveučilište u Rijeci, te suradnica na međunarodnom projektu koji financira Japansko društvo za promociju znanosti. Objavila je pedesetak znanstvenih i stručnih radova, priručnik iz biološke psihologije i devet poglavlja u znanstvenim knjigama. Dobitnica je nekoliko nagrada za nastavni i znanstvenoistraživački rad. Članica je Hrvatskog psihološkog društvaHrvatskog društva za neuroznanost, Hrvatskog gastroenterološkog društva  i  Europskog društva za psihosomatska istraživanja.


Matia Torbarina, mag. psych.

Matia Torbarina rođen je 1990. godine u Rijeci. Bivši je gimnazijalac i student psihologije u Rijeci, a trenutni asistent na Katedri za marketing Ekonomskog fakulteta u Rijeci, gdje drži nastavu iz marketinga i istraživanja tržišta, i doktorski student marketinga pri Sveučilištu u Ljubljani, usmjeren na temu pažnje u marketingu. Na studiju se zainteresirao za teme vezane uz metodologiju istraživanja i statistiku te ih nastoji provlačiti kroz svoj rad, a u slobodno vrijeme piše i blog vezan uz tu tematiku.


Danijel Turkan, mag. psych.

Danijel Turkan rođen je 1990. godine. Nakon opće gimnazije u Poreču upisuje studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Staž odrađuje u Srednjoj školi Zvane Črnje u Rovinju, gdje se iskušao u ulozi školskog psihologa, ali i predavača. Do sada je aktivno sudjelovao na većem broju kongresa, od čega na trima kao izlagač. U budućnosti bi se volio baviti istraživačkim radom, a najviše ga zanimaju područje kognitivne i biološke psihologije. U slobodno vrijeme biciklira i planinari.


Sandra Zgodić, mag. psych.

Sandra Zgodić rođena je 1996. godine u Rijeci. Nakon završene gimnazije u Opatiji, upisuje psihologiju pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Magistrirala je na temu kognitivno-afektivnih odrednica sindroma iritabilnog crijeva, a u budućnosti se vidi u kliničkom ili zdravstvenom području. Za vrijeme studiranja sudjelovala je na raznim kongresima u Hrvatskoj i u Novom Sadu, te je završila edukaciju za provođenje programa prevencije poremećaja hranjenja. Također, zadnje dvije godine aktivno sudjeluje u projektu “Tete pričalice”. Slobodno vrijeme voli provoditi u prirodi i čitajući.