CleanTok ili zašto toliko uživamo u videima čišćenja?

Jelena Žipovski, mag. psych., autorica teksta

Zadnjih nekoliko godina društvene mreže preplavili su video isječci čišćenja prašnjavih i oronulih stvari, renovacija prostora te efektivnog preslagivanja stvari. Bilo da se radi o starim garažama, neurednim sobama, bazenima ili prljavim tepisima, čini se da jednostavno ne možemo skinuti pogled s takvog sadržaja. Društvena mreža TikTok čak okuplja skupinu pratitelja pod nazivom CleanTok koja promovira razne izazove čišćenja prostora i objavljivanja sadržaja slične tematike. No zašto nas takav sadržaj privlači?

Samoefikasnost i posredna iskustva

Iako su naše police možda prašnjave, kuhinja puna mrvica, a odjeća još uvijek meditira u sušilici od prošlog tjedna, čini se da jako volimo zastati kad nam na naslovnici društvenih mreža iskoči takav sadržaj. Jedno od ponuđenih objašnjenja predstavlja teorija samoefikasnosti.  Samoefikasnost kao osobna procjena o vlastitoj sposobnosti nošenja sa specifičnim zadacima povezana je s višom razinom motivacije kako bi se isti zadatak i ispunio. Naime, gledajući sadržaj koji potiče na konstruktivna ponašanja poput čišćenja, vježbanja ili kuhanja i sami se osjećamo kao da smo učinili nešto korisno. Vjerojatno smo se svi našli u situaciji u kojoj smo se zadovoljni digli s kauča nakon odgledanog videa o vježbanju, iako se sami nismo uključili u isto. Posrednim iskustvom doživljavamo uspjeh očišćenog prostora kao naš i tumačimo kao korisno ponašanje. No nemojmo se varati. Odjeću iz sušilice ćemo prije ili kasnije morati opeglati.

“Škakljanje mozga” 

Video sadržaje čišćenja i uređenja često prati ugodna glazba te umirujuće upute autora kako primijeniti korisne savjete u svom domu. Emocionalna obojenost takvog sadržaja može u nama izazvati osjećaj ugode i opuštenosti tijekom gledanja. Pojam koji se usko veže uz takve doživljaje je ASMR- autonomni senzorni meridijalni refleks- dubok osjećaj relaksacije i “škakljanja mozga” potaknut nježnim zvukovima, umirujućim jednostavnim pokretima i pozitivim interakcijama stvarnih osoba ili osoba prikazanih u video sadržajima. Znanstvenik Craig Richard navodi kako sadržaji čišćenja i uređenja doma često imaju elemente predvidivosti kroz jednolične pokrete (primjerice brisanja stola, farbanje zidova) i nježnosti koju autori video sadržaja često iskazuju  kroz blage motivacijske poruke koje usmjeravaju na ponavljanje ponašanja. Takvi aspekti u gledatelju vrlo često mogu izazvati osjećaj relaksacije i zadovoljstva uz dodatnu motivacijsku komponentu ponavljanja istog ponašanja. Više o ASMR istraživanjima dr. Richarda poslušajte na https://www.ted.com/talks/craig_richard_asmr_the_whispered_revolution_of_relaxation

Minimalizam i zahvalnost

„This one sparks joy“, popularna izjava slavne Marie Kondo i njene višestruko objavljivane publikacije „Čarolija spremanja koja će Vam promijeniti život“ čišćenju i organizaciji prostora daje puno dublji smisao. Usmjeravanjem na materijalne stvari u našem kućanstvu koje „ne donose sreću“ i njihovim uklanjanjem postiže se harmonija i tzv. minimalistički interijer. „Minimalizam“ ili životna filozofija usmjerena prema vrijednostima „jednostavnog života“ i „transformacije našeg doma“ zagovara misao kako nakupljanjem stvari u našem domu postajemo manje zadovoljni jer se ne usmjeravamo na funkcionalnost istog, već količinu koja nam ne donosi zadovoljstvo nego frustraciju. Također je važno napomenuti kako minimalizam ističe važnost zahvalnosti i zadovoljstva predmetima koji su oko nas, te uslijed prakticiranja istog donosi „manje stresa i anksioznosti kojeg nam predmeti u okolini izazivaju“.

U zaključku

Sudeći po svemu, online sadržaji i upute kako učiniti svoj dom ljepšim i čišćim mogu imati pozitivan utjecaj na nas te nas ponekad  i potaknuti na korisna ponašanja. Prostor u kojem boravimo svakako odražava naše preferencije, stil i vrijednosti te nam predstavlja sigurno mjesto u kojem se opuštamo i zabavljamo. Važno je razumjeti kako organizacija doma i poticaj na čišćenje mogu biti dodatna dobrobit u radu na našem mentalnom zdravlju, no ne smijemo zaboraviti i druge aspekte našeg života kojima se moramo posvetiti kako bi uistinu postigli zahvalnost, zadovoljstvo te manje stresa i anksioznosti.

Autori Psihološkog prostora koji preporučuju članak: Barbara Paušak, univ. bacc. psych., doc. dr. sc. Domagoj Švegar, Matea Jukić, mag. psych. i Azra Klempić, mag. psych..

Članak možete prokomentirati na našoj FB stranici:

Video isječci čišćenja i renoviranja u nekima od nas izazivaju neobičnu dozu zadovoljstva. Zašto nas prikazi brisanja…

Objavljuje Psihološki prostorSrijeda, 4. kolovoza 2021.