Dok nas stres ne rastavi (I said yes!)

Dolores Aladić, mag. psych., autorica teksta

Još dok sam bila dijete, maštala sam o svom Velikom danu. Sjećam se razdoblja leksikona i spomenara te opisivanja savršene vjenčanice, boje dekoracija, buketa, a sjećam se i kad smo prijateljice i ja sapunom nasapunale ruke do lakta te glumile da smo mladenke i da imamo bijele rukavice. Sada, otprilike 20 godina kasnije, sva maštanja i želje se zapravo ostvaruju, no tada nisam imala na umu koliko stresa sve to donosi. Treba uskladiti datum tako da dobiješ sve što želiš – salu, svirače, fotografe, cvjećare, a ne zaboravimo naravno i ono najbitnije – ljude s kojima ćeš podijeliti najljepši dan u svom životu. Međutim, bend ne može onda kada fotografi mogu, sala te datume nije slobodna, a cvjećarka je na godišnjem baš tada kada svi mogu pa odlučiš ipak uzeti drugu. Zatim, jedni gosti su baš tada na ljetovanju, a drugi već imaju poziv za druge svatove.

Zvuči dosta frustrirajuće, no uz sve to, kao šlag na torti, dođe korona! Prvo je dopušteno 50 ljudi, a zatim 200 ljudi, na kraju su zabranjene svadbene svečanosti. Nadalje, gosti moraju imati potvrde koju mogu dobiti ako su preboljeli koronu i imaju jedno cjepivo, no drugi dan već ne mogu i to pravilo više ne vrijedi. Kako preživjeti pripreme za svadbu, a ne izgubiti zdravi razum, pročitajte u nastavku.

„Bridezilla“

Dok sam tražila stručne izvore za ovu temu, naišla sam na zanimljivu frazu – Bridezilla. Prema Cambridge Advanced Learner’s Dictionary & Thesaurus, značenje ove riječi je sljedeće: žena koja se udaje, a postane teška i nepodnošljiva jer želi kontrolirati svaki aspekt pripreme vjenčanja. Odnosno, preneseno gledano, buduća mladenka koja se pretvara u čudovište i drugima postavlja nenormalne zahtjeve te iskazuje bijes ukoliko nije po njezinom. Međutim, realno gledano, ukoliko nevjesta preuzme na sebe svu pripremu oko vjenčanja, ne čudi da je pod ogromnim pritiskom i da doživljava neugodne emocije. Stres uzrokovan željom da sve ispadne lijepo i savršeno, dovodi do toga da osoba „pukne“ na najmanju sitnicu, što drugima oko nje bude čudno i teško shvatljivo. No, kažu da ukoliko želiš zaista razumjeti drugoga, moraš hodati u njegovim cipelama putem koji on ide.

Ovdje bi također valjalo spomenuti brigu i trud oko izgleda na dan vjenčanja. Kako bi izgledale lijepo, mnoge žene odlučuju držati dijetu da bi uspjele stati u svoju idealnu vjenčanicu, odlaze u solarije ili se pak pretjerano izlažu suncu, a sve zbog pritiska i društveno nametnutih ideala koje osjećaju. Međutim, iako možda smatraju da su nedovoljno dobre i nesavršene, to zasigurno nije točno. Uostalom, njihov partner voli ih takve kakve jesu, zbog toga i jest s njima. Dakle, poruka za sve Bridezille je: najljepše ste takve kakve jeste i budite svoje. Ljubav i radost kojima ćete taj dan zračiti stajat će vam ljepše od bilo koje šminke i haljine!

Kakav smo tim?

S obzirom na to da zaručnici trebaju donijeti brojne odluke, planiranje vjenčanja za neke parove je test sposobnosti njihovog funkcioniranja kao para. Koliko dobro se možemo prilagoditi željama onog drugog, pronaći kompromis, kako ćemo se nositi s napetosti i dobro iskomunicirati sve što je potrebno? Prilikom istraživanja „Prepare-enrich“ iz 2009. godine, kod zaručenih parova stres oko troška vjenčanja bio je na trećem, a odluke o detaljima vjenčanja na sedmom mjestu od ukupno 25 stresora koje su prijavili zaručeni parovi. Također, prema Holmes-Raheovom popisu stresora, od 43 stresora, vjenčanje je bilo na sedmom mjestu (Gelb, 2019).

Kako parovi ne bi ulazili u konflikte, bitno je da nauče dobro komunicirati, izraziti svoje osjećaje, potrebe i želje. U tome su važne „JA poruke“, poput: „Ja se osjećam napeto kada moram obaviti sve sama. Voljela bih da mi pomogneš oko nečega, tako bih se osjećala smirenije jer nije sve na meni.“ Na taj način, partner neće imati doživljaj da ga napadate, već će bolje moći shvatiti zašto se osjećate napeto. Nemojte misliti da se neke stvari podrazumijevaju i da druga osoba može čitati vaše misli te znati što joj je činiti u svakoj situaciji.

Dobra priprema je pola posla

Prije nego počnemo razmišljati o svim mogućim detaljima i poslu koji nas čeka, trebamo zapisati sve što je bitno. Dakle, potrebna je jedna bilježnica u kojoj ćemo napraviti „check“ listu, a zatim napraviti raspodjelu poslova. Kako teret pripreme ne bi bio samo na jednoj osobi (jer ipak je za brak potrebno dvoje), bilo bi dobro znati na koga sve možemo računati i zatim svima dati popis stvari za koje će oni biti zaduženi. U današnje vrijeme na tržištu postoji puno već gotovih planera za vjenčanje koji nam mogu biti od velike koristi i voditi nas kroz cijeli proces planiranja. Međutim, ukoliko ne želite trošiti novce na planer, dovoljno je „proguglati“ i zapisati si u bilježnicu sve najbitnije. Na ovaj način smanjujemo si nepotreban stres i brigu oko toga jesmo li sve napravili jer ćemo jednostavno križati riješeno. Odredite vremenski rok u kojem se stvari trebaju završiti. Ukoliko želite sami izrađivati određene stvari poput pozivnica, dekoracija i slično, vodite brigu da na vrijeme nabavite materijal. Osim što na ovaj način pokazujete svoju kreativnost, također ćete i uštedjeti.

Možeš si odrediti “vrijeme za brigu”. U tom vremenu dozvoljeno ti je brinuti se, razmišljati i analizirati o svemu vezanom za vjenčanje, no u preostalom vremenu kroz dan trebaš se zaokupirati drugim stvarima. Ukoliko ti se tijekom dana jave misli o vjenčanju te počneš brinuti i biti pod stresom zbog toga, reci si da sada nije tvoje vrijeme za brigu i da ćeš o tome misliti kada dođe to vrijeme. To može biti pola sata svaki dan, na primjer popodne kada dođeš s posla ili navečer kada obaviš sve ostalo što kroz dan moraš. Možeš si naviti i alarm kao podsjetnik za tvoje vrijeme za brigu!

Pomoći ili odmoći?

Kako je vjenčanje veliki dan za mladence, tako je veliki dan i za njihove najbliže – roditelje, sestre i braću, kumove, rodbinu i prijatelje. Neki od njih vjerojatno će htjeti pomoći i biti uključeni u cijeli proces pripreme te je zaista lijepo u ovakvim trenutcima imati osobe na koje možete računati i koje će vam nesebično pomoći oko bilo čega što trebate. Međutim, ovdje postoji granica do koje se netko treba miješati, odnosno granica prilikom koje pomaganje postaje odmaganje i uzrokovanje napetosti u odnosima. Važno je znati postaviti zdrave granice. Ukoliko netko nameće svoje ideje i previše se miješa u sve, treba mu to dati do znanja na način da cijenite njihovu pomoć, no da bi o takvim stvarima ipak željeli odlučiti samo vas dvoje.

Ono što također muči neke parove je popis gostiju – koga sve pozvati? Ovdje dolazimo do dvije stvari – kolika je željena veličina vjenčanja te financijske mogućnosti. Ukoliko imate pomoć roditelja kod financiranja vjenčanja, u redu je da i oni pozovu neke ljude koje oni žele, no ipak, uvijek imajte na umu da je to vaš dan, vaše vjenčanje te da ne trebate taj dan gledati osobe koje vam možda baš i nisu drage.

Odvoji vrijeme za opuštanje i za vas

Kako nam stres ne bi oslabio imunitet i prouzrokovao glavobolju i ostale bolesti, iznimno je važno da se svaki dan na kratko vrijeme opustimo. Tehnike relaksacije poput progresivne mišićne relaksacije, abdominalnog disanja i vizualizacije korisne su za opuštanje od stresa, smirivanje tijela, a uz to i uma. Dok imamo previše stvari na koje mislimo, osjećamo napetost, možda čak postajemo i anksiozni te dobijemo napad panike, zato je bitno raščistiti kaos u glavi i osloboditi ga se. Kada to postignemo, bit ćemo spremniji drugačije sagledati na stvari i posložiti ih. Ono što također može pomoći je slušanje glazbe, tjelovježba, kupka ili gledanje serije za razbibrigu.

Bitno je da ne zanemarite jedno drugo, stoga  odvojite vrijeme samo za vas dvoje. Iako zajedno radite većinu stvari, poput pozivanja, odlaska na tečaj plesa i dogovaranja, to ne zamjenjuje opuštenu večeru, odlazak u šetnju, gledanje filma ili bilo što drugo što ste navikli raditi prije nego je postalo užurbano. Nemojte dopustiti da vas strahovi i pritisci odvoje od vašeg partnera. Pronađite vrijeme jedno za drugo jer ipak je on/ona  razlog zbog kojeg se vjenčanje i održava te bi zajedničko planiranje i provođenje vremena trebalo biti ugodno i radosno.

Sjeti se razloga vjenčanja

Iako želiš da sve ispadne savršeno – haljina, torta, odijelo pa čak i vrijeme vani, takva nerealna očekivanja mogu stvoriti još veću napetost, a kasnije i moguće razočarenje. Ukoliko si perfekcionist, vjerojatno si naučio/la imati u životu sve pod kontrolom i truditi se svim silama da sve ispadne savršeno. Međutim, i dalje ti ništa nije dovoljno dobro i misliš da uvijek može biti bolje. Razumijem te! Zašto je to najteži posao na svijetu možeš pročitati u članku: https://psiholoski-prostor.org/biti-perfekcionista-najtezi-posao-na-svijetu/.

No, kako si pomoći oko ovoga? Sjeti se da se ukusi razlikuju i da se vjerojatno neće svima svidjeti vaš izbor glazbe, dekoracija, jela i da ne možeš svima ugoditi. Taj dan poseban je jer slavite svoju ljubav i zajedničku budućnost, a to je ono što je od svega najvažnije. Osobe koje ste pozvali vjerojatno su bitne u vašem životu, a njima ste bitni vi i oni su došli proslaviti vašu sreću. Zamislite si pogled mladoženje prema mladenki dok ona hoda prema njemu – na njegovom licu je osmijeh, a u srcu ispunjenost jer je pronašao baš nju, jer su pronašli jedno drugo za dijeljenje života i zajedništvo koje za njih tek počinje. Samo planiranje događaja trebalo bi biti sporedna stvar, dok bi primarno trebalo biti uživanje s partnerom u svemu tome. Dakle, što je ono zbog čega ćete vas dvoje zastati i poželjeti ostati u tom trenutku? Što je ono što je za vas dvoje najznačajnije?

Što nas pripreme uče

Iako je cjelokupan proces pripreme vjenčanja dosta stresan za sve koji ga pripremaju, on također daje bolji uvid parovima u to kako se drugi partner nosi sa stresom te kako će njihova veza funkcionirati i nakon vjenčanja, kada postane brak. Ovdje se trebamo posvetiti tome da poboljšamo našu komunikaciju, rješavanje sukoba, da postanemo fleksibilni i znamo napraviti kompromis jer sve to bit će nam od iznimne važnosti kroz cjelokupan zajednički život. Uostalom, nitko drugi osim vas dvoje ne zna kako ste zamislili da taj dan izgleda pa prema tome nitko neće znati ako nešto zaboravite ili se ne dogodi onako kako je zamišljeno.

Nakon svega, vjenčanje je samo jedan dan koji prethodi cijelom zajedničkom životu. S obzirom da pomalo nalikuje na bajku, parovi se mogu zanijeti idejom da će i zajednički život biti bajkovit, da će se zaista ujediniti i postati jedno, međutim razmišljanje na ovakav način opasno je područje. Umjesto da funkcionirate kao jedno, trebali bi poštovati vaše različitosti i biti autonomne osobe, no više o tome što nakon sudbonosnog DA, pročitajte u mom sljedećem članku!

LITERATURA:

https://www.brides.com/story/how-to-handle-wedding-planning-stress-zola-study

http://prepare-enrich.co.nz/images/stories/pdf/Stress_Profile.pdf

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-shrink-tank/201601/how-survive-your-wedding-planning-stress

https://www.psychologytoday.com/us/blog/all-grown/201907/planning-wedding-how-stop-stressing-out

https://www.psychologytoday.com/us/articles/200804/the-perfect-wedding

https://www.psychologytoday.com/us/blog/in-love-and-war/201308/you-are-not-bridezilla

Autori Psihološkog prostora koji preporučuju članak: doc. dr. sc. Domagoj Švegar, Hana Mehonjić, mag. psych., Barbara Paušak, univ. bacc. psych., Matea Jukić, mag. psych., Dragana Đokić, spec. sci. psih. i Azra Klempić, mag. psych.

Članak možete prokomentirati na našoj FB stranici:

S obzirom da zaručnici trebaju donijeti brojne odluke, planiranje vjenčanja za neke parove je test sposobnosti njihovog…

Objavljuje Psihološki prostorPetak, 30. srpnja 2021.