Psihološki prostor https://psiholoski-prostor.org Sat, 27 Nov 2021 08:42:49 +0000 hr hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.4 https://psiholoski-prostor.org/wp-content/uploads/2020/05/cropped-96587247_660107231509799_3401098530557788160_n-4-32x32.png Psihološki prostor https://psiholoski-prostor.org 32 32 Psihološka proza: Jesam li normalna? https://psiholoski-prostor.org/psiholoska-proza-jesam-li-normalna/ Fri, 26 Nov 2021 14:22:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7919 „Razmišljala sam nešto…“ „Da?“ „Jesam li ja normalna?“ „Ha?“ „To je bilo pitanje.“ „Shvatio sam.“ „Na koje ti trebaš odgovoriti?“ „Ja?!“ „Da, ti!“ „Zašto ja?“ „Pa ti si psihoterapeut, to je tvoj posao.“ „E pa nije!“ „I da nije, plaćam te, tako da izvoli mi odgovoriti.“ „Neću.“ „Zašto?“ „Jer je pitanje glupo.“ „Kako to misliš?… Read More »

The post Psihološka proza: Jesam li normalna? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Jedini izlaz https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-jedini-izlaz/ Mon, 22 Nov 2021 17:00:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7942 Voljela je subote. Ujutro bi rano ustala dok još svi spavaju. U miru bi popravila nered od sinoć i krenula u novi dan. Još je sinoć isplanirala što će pripremiti za ručak, nešto je od namirnica već imala u kući, a ostale stavila na popis, da ne bi zaboravila one najvažnije. U nabavku će ranim… Read More »

The post Art dnevnici: Jedini izlaz appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Zašto su pojedinci skloni teorijama zavjere? https://psiholoski-prostor.org/zasto-su-pojedinci-skloni-teorijama-zavjere/ Thu, 18 Nov 2021 20:15:51 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7925 U naslovu ovog članka sadržano je kompleksno pitanje kojim se psiholozi bave već dugi niz godina, a u sve veći fokus to je pitanje došlo porastom popularnosti informiranja putem društvenih mreža, dolaskom Donalda Trumpa na vlast i početkom pandemije. Razloga ima puno: kognitivne pristranosti, osobine ličnosti i socioekonomska situacije. Primjerice, pokazalo se da osobe koje… Read More »

The post Zašto su pojedinci skloni teorijama zavjere? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Psihološka proza: Ljubav na prodaju https://psiholoski-prostor.org/psiholoska-proza-ljubav-na-prodaju/ Sun, 14 Nov 2021 17:38:56 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7884 Jednog sam dana, besciljno lutajući nepreglednim prostranstvima virtualnog svijeta, naišla na sponzorirani oglas na svima nam omiljenoj društvenoj mreži.  !!! 50% POPUSTA NA LJUBAV !!! !!! BESPLATNA DOSTAVA !!! !!! KOLIČINA OGRANIČENA !!! Upečatljiva slika i mnoštvo boja u oglasu bili su dovoljni da privuku moju nestabilnu pozornost. “Nudimo vam 50% popusta na Ljubav! Požurite… Read More »

The post Psihološka proza: Ljubav na prodaju appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Veličina malog čovjeka https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-velicina-malog-covjeka/ Fri, 12 Nov 2021 18:00:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7879 Divim se malom čovjeku. Onom koji svoju malenkost pokazuje velikim djelima, ni ne trepnuvši.  Onom koji je škrt na riječima, koji dva put razmisli, a ponekad samo  slegne ramenima. Prolazi kroz život nezapaženo, običan, poput rutine svakodnevice. Znaš da je tu, oslanjaš se na njega, ali on ne skreće pozornost na sebe.  Jedan od mnogih… Read More »

The post Art dnevnici: Veličina malog čovjeka appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Gaslighting: zašto je žumance bijelo https://psiholoski-prostor.org/gaslighting-zasto-je-zumance-bijelo/ Mon, 08 Nov 2021 17:31:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7855 U svakodnevnom diskursu skoro pa je odomaćeno reći da nas neko „pravi ludim“ ili ,,blesavim“. Ali, da li ste nekada zaista imali utisak da vas neko ,,pravi ludim“ do tih mjera da sumnjate u svoj racio? Da sumnjate u svoje riječi, u svoje postupke, da preispitujete sebe iznova i iznova, da rekonstruišete korake, da posumnjate… Read More »

The post Gaslighting: zašto je žumance bijelo appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Visokoosjetljivost u svakodnevnom životu https://psiholoski-prostor.org/visokoosjetljivost-u-svakodnevnom-zivotu/ Sat, 06 Nov 2021 19:38:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7860 Visokoosjetljivost je relativno novi pojam kojim se opisuje urođeno obilježje osobnosti čije su karakteristike veća osjetljivost na podražaje, dubinsko procesiranje informacija te veća emotivna reaktivnost i empatija. Njime se krajem 90-ih podrobnije počela baviti znanstvenica, psihologinja i psihoterapeutkinja Elaine N. Aron kako bi osvijestila svoju visokoosjetljivost i pomogla drugima učiniti isto. U tu svrhu, izdala… Read More »

The post Visokoosjetljivost u svakodnevnom životu appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Susret https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-susret/ Thu, 04 Nov 2021 17:23:30 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7824 Nasuprot meni sjela je djevojčica, čvrsto stežući knjigu rukama. U početku nisam pridavala mnogo pažnje njezinoj sramežljivoj pojavi. Nasmiješila sam joj se vidjevši je s tim gustim šiškama i u prevelikoj odjeći, očiju razrogačenih prema krajoliku koji se brzo izmjenjivao. Bilo je to poput kratkog, ali slatkog pregledavanja slika iz obiteljskog albuma. Činilo mi se… Read More »

The post Art dnevnici: Susret appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Psihološka dobrobit tjelesne aktivnosti https://psiholoski-prostor.org/psiholoska-dobrobit-tjelesne-aktivnosti/ Tue, 02 Nov 2021 21:28:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7817 Dobrobiti sporta i povezanost istog s tjelesnim aspektima zdravlja daleko su poznate. Bavljenje tjelesnom aktivnošću jača naš imunološki sustav, kardiovaskularni sustav, te djeluje kao zaštitni faktor u razvoju pretilosti. Redovita tjelesna aktivnost utječe i na naš kapacitet pluća te prevenira komplikacije pri bolestima respiratornog sustava. Osim navedenog, istraživanja pokazuju i višestruku dobrobit tjelesne aktivnosti kod… Read More »

The post Psihološka dobrobit tjelesne aktivnosti appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Psihoterapija, sustav vrijednosti i emocije https://psiholoski-prostor.org/psihoterapija-sustav-vrijednosti-i-emocije/ Sun, 31 Oct 2021 18:13:43 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7737 Psihoterapija Psihoterapija je velikim dijelom zasnovana na preciznoj upotrebi riječi i pojmova, a može se odrediti kao ispravljanje pogrešnih uvjerenja na koja se ljudi svjesno ili nesvjesno oslanjaju i koja su polazna osnova za način razmišljanja, osjećanja i ponašanja. Ukoliko osoba ima iskrivljene pretpostavke o sebi, drugima i svijetu, one će ju dovesti do pogrešnih… Read More »

The post Psihoterapija, sustav vrijednosti i emocije appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Neraskidivo https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-neraskidivo/ Wed, 27 Oct 2021 18:00:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7800 Rođeni s par godina razmaka. Živjeli par kuća udaljeni jedan od drugoga. Gutali prašinu iste ulice, dijelili prijatelje i dječje igre. Odrastali u klasičnoj maniri prigradske djece. Koliko li je takvih? Površno gledajući – nespojivi materijali za dugogodišnja ozbiljnija prijateljstva. Vladimir, dijete iz skromnije radničke obitelji koja odgaja više potomstva nego li je to uobičajeno, Marko,… Read More »

The post Art dnevnici: Neraskidivo appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Ljubav i doba pandemije https://psiholoski-prostor.org/ljubav-i-doba-pandemije/ Mon, 25 Oct 2021 10:11:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7688 Živimo u jednom izrazito dinamičnom vremenu u kojemu nas, iz godine u godinu, sustižu naizgled tektonske promjene na gotovo svim frontovima. Od promjena u tržištu rada, digitalizacije posla, ali i komunikacije s našim bližnjima i partnerima, usvajanje novih tehnologija za veliki dio populacije postaje nužno, ali i izazovno jer se trendovi i tehnologije mijenjaju iz… Read More »

The post Ljubav i doba pandemije appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Volimo pričati o svemu https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-volimo-pricati-o-svemu/ Thu, 21 Oct 2021 09:00:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7711 Volimo pričati o svemu.  O hrani, zabavi, o drugim ljudima.  Raspredamo o putovanjima, susretima i zajedničkim uspomenama.  Uživamo prepričavati sebe. Opet i iznova. Šaliti se. Smijati. Želimo svijetu biti dobri, najbolji što možemo. Privlačni. Odgovorni.  Da se brinući o drugima, možda, zaštitimo od sudara sa sobom. Zato skrivamo svoju ranjivost s druge strane stakla.  Sve… Read More »

The post Art dnevnici: Volimo pričati o svemu appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Psihološka proza: Zimnica https://psiholoski-prostor.org/psiholoska-proza-zimnica/ Wed, 20 Oct 2021 05:42:53 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7727 „Bojim se…“ započela je. „Čega?“ „Vremena…“ „Vremena?“ „Vremena…“ „Kako se bojiš vremena?“ „Tako što ga ne vidim dok prolazi pokraj mene.“ „Kako prolazi pokraj tebe?“ „Neprimjetno.“ „Kako znaš da prolazi pokraj tebe ako je neprimjetno?“ „Po djeci koja mi odrastaju tako brzo, lišću koje požuti prije nego izraste, namještaju koji sam jučer kupila, a danas… Read More »

The post Psihološka proza: Zimnica appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Pupa https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-pupa/ Fri, 15 Oct 2021 19:21:40 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7666 U vrijeme kad su lutke bile rijetke, dugo željene i kad ih je trebalo čekati, baka je odlučila svojoj prvoj unuci kupiti pravu, veliku, lutku  iz Trsta.  Bila je to avantura u kojoj su sudjelovali i prekogranični rođaci, vadila se mršava ušteđevina, planiralo putovanje. “Imat ćeš pupu! Unu velu, iz Trsta! Nedan neće imat takovu!” – uzbuđeno… Read More »

The post Art dnevnici: Pupa appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Visokoosjetljivost kao osobina – dar ili prokletstvo? https://psiholoski-prostor.org/visokoosjetljivost-kao-osobina-dar-ili-prokletstvo/ Wed, 13 Oct 2021 17:00:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7655 ”Rođena sam s tom dubokom svjesnošću o svijetu i ljudima oko sebe. Zaista znam kada se s nekim povežem. Ponekad je ta svjesnost dobra, a ponekad bih željela da nisam toliko osjetljiva.” Scarlett Johansson. Visokoosjetljivost je obilježje osobnosti koje je imenovano relativno nedavno zahvaljujući psihologinji Elaine Aron koja je svoje osobno iskustvo visokoosjetljivosti željela i… Read More »

The post Visokoosjetljivost kao osobina – dar ili prokletstvo? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Je li ASMR stvaran ili samo pseudoznanost? https://psiholoski-prostor.org/je-li-asmr-stvaran-ili-samo-pseudoznanost/ Mon, 11 Oct 2021 19:24:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7576 Moderni život, ubrzani tempo i svakodnevni problemi sa sobom donose sve više stresova, pa potraga za načinima opuštanja nikad nije bila veća. Dok se neki opuštaju uz vježbanje, yogu, glazbu ili slikanje, drugi su pronašli rješenje u šaptanju. O šaptanju kao besplatnoj i fantastičnoj šifri za uspjeh i sreću pjevao je čak i Dado Topić,… Read More »

The post Je li ASMR stvaran ili samo pseudoznanost? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Lignum https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-lignum/ Thu, 07 Oct 2021 06:57:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7600 Zalutala sam, ponovno. Ovog puta u prostranstvo golog kamena. Zrak je stajao i čekao pojavu sunca iza sivih oblaka, a niski gusti oblaci maglili su pogled. Promatrala sam ovu prazninu, tražeći nešto prema čemu bih krenula. Daleko ispred mene nazirao se obris nade. Potrčala sam prema njemu, ne znajući što me ondje čeka. Kada sam… Read More »

The post Art dnevnici: Lignum appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) kao posljedica silovanja https://psiholoski-prostor.org/posttraumatski-stresni-poremecaj-ptsp-kao-posljedica-silovanja/ Sun, 03 Oct 2021 18:00:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7568 Zamislite život ispunjen uznemiravajućim sjećanjima, buđenjem u hladnom znoju i suzama posle košmara koji je, po ko zna koji put, izgledao tako stvaran, a zaspati ponovo je izazov. Zamislite osjećaj ponovnog odigravanja zastrašujućeg događaja, iznova i iznova, dok te svaka situacija nalik toj ostavlja bez daha, kao da tlo pod tvojim nogama nestaje. Nadolazeći bol… Read More »

The post Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) kao posljedica silovanja appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Suprotnosti se (ne) privlače – kako sličnost partnera objašnjava zadovoljstvo vezom https://psiholoski-prostor.org/suprotnosti-se-ne-privlace-kako-slicnost-partnera-objasnjava-zadovoljstvo-vezom/ Fri, 01 Oct 2021 16:22:02 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7549 Vjerujete li u tvrdnju „Suprotnosti se privlače“ ili ste skloniji vjerovati da „Svaka ptica svome jatu leti“? U brojnim filmovima i knjigama vidljivi su primjeri romantičnih veza u kojima je privlačnost zasnovana upravo na različitosti partnera (prisjetimo se filma Ljepotica i zvijer ili mjuzikla Brilijantin). Osobe koje su potpuno drugačije od nas mogu nam biti… Read More »

The post Suprotnosti se (ne) privlače – kako sličnost partnera objašnjava zadovoljstvo vezom appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Organizacijski teatar u pozadini toksične kulture – kako odigrati svoj završni čin https://psiholoski-prostor.org/organizacijski-teatar-u-pozadini-toksicne-kulture-kako-odigrati-svoj-zavrsni-cin/ Wed, 29 Sep 2021 19:56:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7489 Kako ti je na poslu? Često znam pitati ljude kako im je na poslu. Za razliku od pitanja ‘Kako si?’, koje najčešće slijedi odmah nakon pozdrava i na koje se bez zadrške tipično odgovara s „Okej“, „Ide“, „Evo guram nekako“ itd., pitanje „Kako ti je na poslu?“ nije puka društvena konvencija. Na njega se uglavnom… Read More »

The post Organizacijski teatar u pozadini toksične kulture – kako odigrati svoj završni čin appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Učiteljica me nije voljela https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-uciteljica-me-nije-voljela/ Mon, 27 Sep 2021 09:16:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7539 U gradu u kojem sam se rodila činilo se da je jako važno imati muža. Neudane žene uvijek su mrzovoljne, često je govorio moj tata. Moja učiteljica nije imala muža, a uz to bila je i stara. Ponekad, uglavnom nakon što je na nas, njene učenike, bila ljuta i vikala, rekla bi da smo svi… Read More »

The post Art dnevnici: Učiteljica me nije voljela appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Hrabrost https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-hrabrost/ Tue, 21 Sep 2021 17:13:01 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7521 Moje ime je Hrabrost. Napiši ga Velikim slovom jer ja uistinu jesam velika, a ti si potpuno nesvjestan moje veličine. Znaš li da bi bez mene stao svijet? I Ti bi se bez mene prestao kretati i raditi to što upravo radiš. Izgledalo bi to kao da su kazaljke na satu prisilno zaustavljene, a vrijeme… Read More »

The post Art dnevnici: Hrabrost appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Psihološka proza: Oprosti mi, kćeri! https://psiholoski-prostor.org/psiholoska-proza-oprosti-mi-kceri/ https://psiholoski-prostor.org/psiholoska-proza-oprosti-mi-kceri/#respond Sun, 19 Sep 2021 17:19:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7415 Miris lijekova oplahnuo me kad sam ušla sam u bolničku sobu, no pažnju mi je okupiralo izmučeno tijelo koje sam ugledala. Njena plava kosa izgledala je kao posljednji put kad sam je vidjela prije godina koje sam prestala brojati, ali njene oči više nisu imale onu snagu od nekad, a ruke su je odavno izgubile.… Read More »

The post Psihološka proza: Oprosti mi, kćeri! appeared first on Psihološki prostor.

]]>
https://psiholoski-prostor.org/psiholoska-proza-oprosti-mi-kceri/feed/ 0
Art dnevnici: Izvana i iznutra https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-izvana-i-iznutra/ Wed, 15 Sep 2021 20:25:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7372 Jako si voljela životinje i svoju cvjetnu gredicu, penjati se po stablima kako bi ubirala zrele smokve i trešnje, sjediti ispod jabuke u cvatu i čekati da bijela magija njezinih latica dotakne i tebe. Voljela si kopati po zemlji tražeći crve i uprljanim rukama vaditi krumpire, kloniti se kupina na putu ulaska u vrt, trčati… Read More »

The post Art dnevnici: Izvana i iznutra appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Što je pandemija napravila opsesivno-kompulzivnom poremećaju? https://psiholoski-prostor.org/sto-je-pandemija-napravila-opsesivno-kompulzivnom-poremecaju/ Mon, 13 Sep 2021 16:49:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7452 Već godinu i pol pandemija koronavirusa naša je svakodnevica. Većina se nas  (neki više, neki manje) navikla na dezinfekciju ruku, zaštitne maske, fizičku distancu, smanjen broj ljudi na okupljanjima i na ostale mjere. Možda ćete malo negodovati i prigovarati, ali ćete ipak na kraju dignuti tu masku preko nosa i kupiti namirnice koje su vam… Read More »

The post Što je pandemija napravila opsesivno-kompulzivnom poremećaju? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Pištolj https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-pistolj/ Sat, 11 Sep 2021 18:50:51 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7427 Jutros sam uz kruh i mlijeko kupila pištolj. Na polici, umotano u običnu prozirnu foliju, ugledala sam rješenje za mržnju koja se u meni nakuplja godinama. Zamrzila sam te jednog bistrog rujanskog jutra kad se tvoj lik nepozvano  pojavio u ogledalu iza mog lica. Bore koje dotad nisam primjećivala na tvom čelu i stazi koja se od nosa… Read More »

The post Art dnevnici: Pištolj appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Rast i razvoj obitelji https://psiholoski-prostor.org/rast-i-razvoj-obitelji/ Tue, 07 Sep 2021 20:17:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7437 Roditi se nije fora, To svatko može, to svatko mora.  Ali rasti,  To nije lako.  Raste se polako, polako, baš polako! Dječja pjesmica Iako smo prije nekoliko godina, izlaskom novog Obiteljskog zakona, dosta raspravljali što je to obitelj i kako ju definirati. Neka uvriježena (točna ili netočna) definicija uključuje odrasle osobe (homoseksualne ili heteroseksualne) i… Read More »

The post Rast i razvoj obitelji appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Nepodnošljiva lahkoća življenja: šta ćemo odgovoriti Životu? https://psiholoski-prostor.org/nepodnosljiva-lahkoca-zivljenja-sta-cemo-odgovoriti-zivotu/ Sun, 05 Sep 2021 17:31:43 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7357 Kad biste sad sjeli sami sa sobom, na miru od zbrke i strke svakodnevnog života, i zapitali se da li je život koji živite trenutno onakav kakav ste željeli živjeti, kakav odgovor biste dobili? Da li biste željeli vratiti vrijeme ili biste napravili iste izbore? Ovo pitanje autentičnosti i življenja života koji želimo proganja me… Read More »

The post Nepodnošljiva lahkoća življenja: šta ćemo odgovoriti Životu? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Dina https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-dina/ Fri, 03 Sep 2021 10:29:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7326 U zemlji mitova i legendi jedina stvarnost je ona koju sami odaberemo. Ja sam odabrala put preko Pustoši do konačnog otkrivenja, a Pustoš me vodila preko pustinjskih dina. Hodala sam po vrućem pijesku, dok mi je vjetar mrsio kosu. Činilo se kao da više nikada neću vidjeti ni travu niti zelenilo šuma. Kamo god sam… Read More »

The post Art dnevnici: Dina appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Proći s pet- mentalno zdravlje i školski/akademski uspjeh https://psiholoski-prostor.org/proci-s-pet-mentalno-zdravlje-i-skolski-akademski-uspjeh/ https://psiholoski-prostor.org/proci-s-pet-mentalno-zdravlje-i-skolski-akademski-uspjeh/#respond Wed, 01 Sep 2021 15:11:06 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7337 „Jednostavno moram imati pet“ i „Još samo jedna ocjena mi fali“ nerijetko su rečenice koje se provlače kroz razgovore, kako učenika, tako i studenata, posebice približavanjem kraja školske i akademske godine. Želja za izvrsnošću poticana je još od davnih vremena kroz olimpijsko geslo „Brže, više, jače“ koje je motiviralo natjecatelje na bolje rezultate i veće… Read More »

The post Proći s pet- mentalno zdravlje i školski/akademski uspjeh appeared first on Psihološki prostor.

]]>
https://psiholoski-prostor.org/proci-s-pet-mentalno-zdravlje-i-skolski-akademski-uspjeh/feed/ 0
Šta psihologija nikada zaista nije potvrdila: mitovi i ostale bajke u psihologiji https://psiholoski-prostor.org/sta-psihologija-nikada-zaista-nije-potvrdila-mitovi-i-ostale-bajke-u-psihologiji/ Mon, 30 Aug 2021 20:52:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7312 Da li ste nekada čuli da neko kaže: ,,Meni ne treba fakultet, ja sam rođeni stomatolog“? Ili ,,Mene je život naučio da budem dobar programer“? Pa, veoma je mala vjerovatnoća da jeste. Ali, zašto toliko često čujemo rečenice poput ,,Ja sam rođeni psiholog, meni ne trebaju knjige da bih znao šta misliš,,? Kako se to… Read More »

The post Šta psihologija nikada zaista nije potvrdila: mitovi i ostale bajke u psihologiji appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Dva života https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-dva-zivota/ Sat, 28 Aug 2021 19:26:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7214 Pred malenim, trošnim kućerkom sjedi starica. Izbrazdano joj lice, ruke sklopila u krilu kao da moli…čeznutljivi  pogled u daljinu. U očima tuga, ili samo sjeta, teško je reći. Sjedi tako sama i čeka, a odavno već čekati nema koga. Tek smrt da dođe, a ni njoj još nije vrijeme. Ni suza nema, i one presuše… Read More »

The post Art dnevnici: Dva života appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Eksperiment u psihologiji https://psiholoski-prostor.org/eksperiment-u-psihologiji/ Thu, 26 Aug 2021 15:40:48 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7198 Ne postoji bolji način za ispitati uzročno-posljedičnu vezu između dva fenomena od eksperimenta. Vrlo vjerojatno Dalić upravo iz tog razloga eksperimentira s lijevim bočnim igračem, mladi s drogom, a Stožer s mjerama borbe protiv korone. No, nažalost, ili na sreću, ni jedno od navedenog nije eksperiment u klasičnom smislu. Eksperiment je empirijski postupak kojim testiramo… Read More »

The post Eksperiment u psihologiji appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Psihološka proza: Djevojka sa šibicama https://psiholoski-prostor.org/psiholoska-proza-djevojka-sa-sibicama/ https://psiholoski-prostor.org/psiholoska-proza-djevojka-sa-sibicama/#respond Tue, 24 Aug 2021 15:42:03 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7191 Postoji nešto u vatri zbog čega ne mogu skrenuti pogled sa zavodljivog plesa užarenih plamenova. U tom plesu vidim istovremeno stvaranje života i borbenost smrti koja se podrugljivo ismijava životu i pokazuje svoju nadmoć u obaranju ruku na ruku. Život i smrt istovremeno mi šapuću dok hipnotizirano opažam njihovu borbu u kojoj se isprepliću kontrasti… Read More »

The post Psihološka proza: Djevojka sa šibicama appeared first on Psihološki prostor.

]]>
https://psiholoski-prostor.org/psiholoska-proza-djevojka-sa-sibicama/feed/ 0
Počeli su praznici, lezi pod palmu i uživaj https://psiholoski-prostor.org/poceli-su-praznici-lezi-pod-palmu-i-uzivaj/ Fri, 20 Aug 2021 18:13:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7114 U tijeku su dugo iščekivani ljetni praznici kojima se većina djece uzbuđeno veselila. No, mnogim roditeljima ljeto i ljetni praznici predstavljaju izazov. Što raditi s djecom tijekom ljeta? Kamo ići? Pustiti ih da se odmaraju ili ipak učiti? U odmoru je pola zdravlja Kako odraslima, tako i djeci, odmor doprinosi fizičkom i mentalnom zdravlju. Tako… Read More »

The post Počeli su praznici, lezi pod palmu i uživaj appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Šutnja https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-sutnja/ https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-sutnja/#respond Wed, 18 Aug 2021 16:45:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7165 Prošlo je ravno mjesec dana otkako su On i Ona prestali razgovarati. Kada bi se na trenutak zamislila nad uzrokom šutnje, prekorila bi se jer se nije mogla sjetiti pravog razloga. Ali zna da toga dana nije rekla Nije mi ništa i bjesomučno nastavila s čišćenjem štednjaka, već se odlučila za potpuni prekid komunikacije. On… Read More »

The post Art dnevnici: Šutnja appeared first on Psihološki prostor.

]]>
https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-sutnja/feed/ 0
Složeni posstraumatski stresni poremećaj https://psiholoski-prostor.org/slozeni-posttraumatski-stresni-poremecaj/ https://psiholoski-prostor.org/slozeni-posttraumatski-stresni-poremecaj/#respond Mon, 16 Aug 2021 21:10:51 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7132 Tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) kao dijagnostički konstrukt nadišao je svoju prvobitnu zadaću opisivanja i razumijevanja psihičkog stanja i funkcioniranja vojnika koji su se vraćali iz Vijetnama sa simptomima koji su opstruirali njihovu integraciju u život kakav su vodili prije rata (Luxenberg, Spinazzola i van der Kolk, 2001).  Neki stručnjaci primijetili… Read More »

The post Složeni posstraumatski stresni poremećaj appeared first on Psihološki prostor.

]]>
https://psiholoski-prostor.org/slozeni-posttraumatski-stresni-poremecaj/feed/ 0
Psihološka proza: Neuhvatljiva https://psiholoski-prostor.org/psiholoska-proza-neuhvatljiva/ https://psiholoski-prostor.org/psiholoska-proza-neuhvatljiva/#respond Sat, 14 Aug 2021 18:15:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7128 Postoji više stvari koje će nas vjerojatnije preplašiti nego nas uništiti; trpimo češće u imaginaciji nego u stvarnosti. – Seneka Prije no što sam uspjela shvatiti što mi se događa, želudac i crijeva su već reagirali. Frkali su se i stiskali kao nakon udarca. Udarac se zaista i dogodio. Otkud? Ne znam. Promatram svoje tijelo… Read More »

The post Psihološka proza: Neuhvatljiva appeared first on Psihološki prostor.

]]>
https://psiholoski-prostor.org/psiholoska-proza-neuhvatljiva/feed/ 0
Art dnevnici: Zrcaljenje ljubavi https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-zrcaljenje-ljubavi/ https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-zrcaljenje-ljubavi/#respond Thu, 12 Aug 2021 19:19:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7098 NEMOJ i nemoj mi sve odjednom dati ljubav neće u bescjenje u malim dozama toplinu tek četvrtinu poljubaca nekoliko zagrljaja prstomet dodira nahrani me čekanjem surov je svijet u kojem nije sve dostupno dok vrijednosti rastu smiješane s patnjom ničega previše za zdrav život a tebe nikad dovoljnoi nemoj mi sve odjednom dati ljudi ne razumiju… Read More »

The post Art dnevnici: Zrcaljenje ljubavi appeared first on Psihološki prostor.

]]>
https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-zrcaljenje-ljubavi/feed/ 0
Vodič za vodiče za samopomoć https://psiholoski-prostor.org/vodic-za-vodice-za-samopomoc/ Tue, 10 Aug 2021 19:05:23 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7040 Jedna od najbrže rastućih literatura u zadnjoj polovici 20. stoljeća jesu knjige ili vodiči samopomoći. Bilo da želite smršaviti, prestati pušiti, naći ljubav svog života, obogatiti se ili postati sretni, vrlo lako ćete pronaći odgovarajući vodič za samopomoć. Posebnu skupinu vodiča za samopomoć čini dio literature za poboljšanje mentalnog zdravlja i dobrobiti koja se sastoji… Read More »

The post Vodič za vodiče za samopomoć appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Zamka https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-zamka/ https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-zamka/#respond Sun, 08 Aug 2021 19:15:27 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7075 Ona je mirna. Već je odavno prognala osjećaje. Pušta život da joj teče niz prste, poput vode, ne osjećajući ništa. Čini što mora, odluke donosi bez premišljanja. Naučila je izbjegavati emocije. Nije to za nju. Emocije su zamka za mekušce, a ona za to nema želudac. Jutros veoma rano prolazi kroz bolničku kapiju. Kreće se… Read More »

The post Art dnevnici: Zamka appeared first on Psihološki prostor.

]]>
https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-zamka/feed/ 0
Asertivna komunikacija u romantičnim vezama https://psiholoski-prostor.org/asertivna-komunikacija-u-romanticnim-vezama/ https://psiholoski-prostor.org/asertivna-komunikacija-u-romanticnim-vezama/#respond Fri, 06 Aug 2021 19:55:45 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7055 Mnogi problemi u romantičnim vezama uzrokovani su nedostatkom otvorene komunikacije ili neadekvatnim komunikacijskim strategijama. U prošlom članku pisala sam o tome kako brak roditelja utječe na buduće ljubavne odnose njihove djece. Opažanjem partnerske komunikacije svojih roditelja možemo usvojiti neke disfunkcionalne komunikacijske strategije i  ponavljati ih u svojim budućim romantičnim odnosima. Na sreću, uz rad na… Read More »

The post Asertivna komunikacija u romantičnim vezama appeared first on Psihološki prostor.

]]>
https://psiholoski-prostor.org/asertivna-komunikacija-u-romanticnim-vezama/feed/ 0
CleanTok ili zašto toliko uživamo u videima čišćenja? https://psiholoski-prostor.org/cleantok-ili-zasto-toliko-uzivamo-u-videima-ciscenja/ Wed, 04 Aug 2021 16:34:37 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6996 Zadnjih nekoliko godina društvene mreže preplavili su video isječci čišćenja prašnjavih i oronulih stvari, renovacija prostora te efektivnog preslagivanja stvari. Bilo da se radi o starim garažama, neurednim sobama, bazenima ili prljavim tepisima, čini se da jednostavno ne možemo skinuti pogled s takvog sadržaja. Društvena mreža TikTok čak okuplja skupinu pratitelja pod nazivom CleanTok koja… Read More »

The post CleanTok ili zašto toliko uživamo u videima čišćenja? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Konformizam: neprimjetni kradljivac individualizma https://psiholoski-prostor.org/konformizam-neprimjetni-kradljivac-individualizma/ Mon, 02 Aug 2021 21:03:09 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=7031 O slobodi volje, u psihološkom kontekstu, govori se kao o slobodi donošenja i izvršenja autonomnih opredjeljenja djelovanja. To praktično znači da imamo slobodu volje ako samostalno i bez pritiska spoljnih uticaja donosimo odluke i ponašamo se na određeni način. Da li je to baš uvijek tako? Nažalost, nije. Mi smo socijalna bića, okružena drugima, ali… Read More »

The post Konformizam: neprimjetni kradljivac individualizma appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Slon u cirkusu https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-slon-u-cirkusu/ Sat, 31 Jul 2021 18:00:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6967 Ulazim u prostoriju i širim nosnice kako bih bolje mogla nanjušiti tuđu grešku, propust ili nerad. Negdje duboko u sebi osjećam da sam bezvrijedna. Zašto bi se itko osjećao vrijednije nego ja, čemu to pravo? Bit ćeš manji od mene, bit ćeš crv koji gmiže po podu, a ja ću te učiniti takvim. Polako ću… Read More »

The post Art dnevnici: Slon u cirkusu appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Dok nas stres ne rastavi (I said yes!) https://psiholoski-prostor.org/dok-nas-stres-ne-rastavi-i-said-yes/ Thu, 29 Jul 2021 16:30:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6919 Još dok sam bila dijete, maštala sam o svom Velikom danu. Sjećam se razdoblja leksikona i spomenara te opisivanja savršene vjenčanice, boje dekoracija, buketa, a sjećam se i kad smo prijateljice i ja sapunom nasapunale ruke do lakta te glumile da smo mladenke i da imamo bijele rukavice. Sada, otprilike 20 godina kasnije, sva maštanja… Read More »

The post Dok nas stres ne rastavi (I said yes!) appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: U vrtu zločinke https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-u-vrtu-zlocinke/ https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-u-vrtu-zlocinke/#respond Tue, 27 Jul 2021 10:08:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6939 Vrijeme je tekućina Vrijeme je tekućina između pukotina u svemu. Govoriš si da te čeka nešto bolje pa te zato preskače sve dobro po redu. U ruci gužvaš falešni špil, broj koji nikad ne izvuku. Čekaš trome udove vremena da udijele znak pažnje ili odobrenja, signal za prestanak opsadnog stanja. Na ulicama vrebaju sjene  u… Read More »

The post Art dnevnici: U vrtu zločinke appeared first on Psihološki prostor.

]]>
https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-u-vrtu-zlocinke/feed/ 0
Kompleksna psihološka trauma- privremena ili doživotna kazna? https://psiholoski-prostor.org/kompleksna-psiholoska-trauma-privremena-ili-dozivotna-kazna/ Mon, 26 Jul 2021 06:13:07 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6799 Već prva istraživanja krajem 19. stoljeća predlažu da psihološki faktori mogu utjecati na tjelesni i kognitivni razvoj djece, no tek nakon 2. svjetskog rata, bilježeći iskustva velikog broja prognane i napuštene djece, opažene su promjene u njihovom ponašanju i kognitivnim vještinama nakon doživljenog nasilja, gubitka bliskih osoba, izloženosti nedaćama, gladi i teškim uvjetima (Putnam 1997.).… Read More »

The post Kompleksna psihološka trauma- privremena ili doživotna kazna? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Antijunaci našeg doba https://psiholoski-prostor.org/antijunaci-naseg-doba/ Thu, 22 Jul 2021 09:33:05 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6850 Svakome se barem jednom u životu dogodilo da se, čitajući odličnu knjigu, gledajući dobar film ili TV seriju emocionalno vezao za jedan od fiktivnih likova. I dok je bilo očekivano da se radi o liku koji je junak priče, sve češće se događa da su stvarni junaci – antijunaci. Oni su likovi koje poželiš u… Read More »

The post Antijunaci našeg doba appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Patuljčica https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-patuljcica/ Mon, 19 Jul 2021 21:59:27 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6909 U prostoriji  je ostalo još onih nekoliko parova koji uvijek posljednji odlaze. Konobar strelja pogledom polirajući čaše. Stolice na praznim stolovima su već okrenute nogama prema stropu, kurvinski. Da li to samo ja vidim ruganje u tim široko uzdignutim drvenim nogama ili je to neki perfidni način kako mi se konobar nabacuje?   Kazaljka na kazaljci.… Read More »

The post Art dnevnici: Patuljčica appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Psihološka proza: Ne zaboravi Zvijezde https://psiholoski-prostor.org/psiholoska-proza-ne-zaboravi-zvijezde/ Sat, 17 Jul 2021 19:21:26 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6879 Krivim Zvijezde što su se toliko udaljile od mene i mog sićušnog tijela. Sigurno im izgledam beznačajno, gotovo nevidljivo. Zar sam postala manja od makovog zrna? Kako godine prolaze, sve mi se više čini da se i udaljenost između tih zapanjujućih nebeskih tijela i mene povećava. Zvijezde mi se više ne čine Zvijezdama, a i… Read More »

The post Psihološka proza: Ne zaboravi Zvijezde appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Izbirljivost pri odabiru romantičnog partnera – dobra strategija ili garancija da ćete ostati sami? https://psiholoski-prostor.org/izbirljivost-pri-odabiru-romanticnog-partnera-dobra-strategija-ili-garancija-da-cete-ostati-sami/ Thu, 15 Jul 2021 17:48:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6790 Kako je izgledalo udvaranje u doba kada smo živjeli u pećinama? Muškarcu je kod žene najvažniji bio fizički izgled, odnosno ona je morala imati konfiguraciju tijela koja ukazuje na plodnost, poput širokih bokova. S druge strane, muškarac je ženi morao demonstrirati snagu i sposobnost da nju i potencijalnu zajedničku djecu opskrbi hranom te im pruži… Read More »

The post Izbirljivost pri odabiru romantičnog partnera – dobra strategija ili garancija da ćete ostati sami? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Odlazak https://psiholoski-prostor.org/odlazak/ Tue, 13 Jul 2021 15:30:09 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6859 Što da kaže čovjek koji odlazi? U koji zakutak prašine da se sakrije? Ispod kojeg okvira, iza kojih više rešetaka da se zatvori? Što da kaže čovjek koji misli? Što da kaže čovjek pod težinom vlastite misli? On šuti, svega svjestan, i odlazi još jednom s mučaljivim stijenama posred srca. Svijet, otkad prvi put čovjek… Read More »

The post Art dnevnici: Odlazak appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Biti perfekcionista: najteži posao na svijetu https://psiholoski-prostor.org/biti-perfekcionista-najtezi-posao-na-svijetu/ https://psiholoski-prostor.org/biti-perfekcionista-najtezi-posao-na-svijetu/#respond Sun, 11 Jul 2021 18:23:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6689 Ako kada vas pitaju da opišete sebe, kažete da ste perfekcionista, ako su vas učili da je perfekcionizam poželjan i pozitivan, ako godinama živite u pogrešnom uvjerenju, ako nikada niste zadovoljni svojim učinkom i uvijek težite savršenstvu, onda ste na pravom mjestu. Zaboravite sve što ste mislili o perfekcionizmu kao pozitivnoj osobini i upoznajte njegovu… Read More »

The post Biti perfekcionista: najteži posao na svijetu appeared first on Psihološki prostor.

]]>
https://psiholoski-prostor.org/biti-perfekcionista-najtezi-posao-na-svijetu/feed/ 0
Poticanje razvoja empatije kod djece https://psiholoski-prostor.org/poticanje-razvoja-empatije-kod-djece/ Thu, 08 Jul 2021 08:03:36 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6775 »Nikada ne pitaj kome zvono zvoni; zvoni tebi« jedan je od najglasovitijih stihova engleske književnosti. Te riječi Johna Donnea odražavaju samu srž veze između empatije i brižnosti: tuđa je bol i vlastita bol. Suosjećati s nekim znači i brinuti se.“ – Daniel Goleman: Emocionalna inteligencija Empatija je jedna od najvažnijih životnih vještina. Ona nam pomaže… Read More »

The post Poticanje razvoja empatije kod djece appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Buđenje https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-budenje/ Mon, 05 Jul 2021 19:11:49 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6750 Svjetlo ju je probudilo iz dubokog sna. Iza zatvorenih očiju znala je da se nalaktio na vrata. U stotinki sekunde oslušnula je tišinu. Remetilo ju je meškoljenje malog, toplog tijela pored nje. I njegovo teško disanje s vrata. Ugasio je svjetlo i žustro prišao krevetu. Zaudarao je na razuzdanu noć. I bijes. Uhvatio ju je… Read More »

The post Art dnevnici: Buđenje appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Zašto je Maglenka napustila otok https://psiholoski-prostor.org/zasto-je-maglenka-napustila-otok/ Sat, 03 Jul 2021 20:32:22 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6727 „Te oči su bile u stanju da gledaju i gledaju i kad bi svaki drugi na svijetu zatvorio oči. Gledala je kao da na zemlji nema ničeg što ne bi bila u stanju da tako gleda, a u stvari se bojala mnogočega.“– E. Hemingway Negdje iza sedam mora bio jednom jedan otok Otkada je znala… Read More »

The post Zašto je Maglenka napustila otok appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Kako brak naših roditelja utječe na naše ljubavne odnose? https://psiholoski-prostor.org/kako-brak-nasih-roditelja-utjece-na-nase-ljubavne-odnose/ Tue, 29 Jun 2021 13:43:05 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6663 Brak naših roditelja predstavlja prvu okolinu u kojoj učimo o romantičnim odnosima, obiteljskom životu i roditeljstvu. Svakodnevnim promatranjem odnosa i ponašanja naših roditelja tijekom djetinjstva, stječemo uvjerenja o tome kako partnerski odnos treba izgledati. Koliko ova uvjerenja i rana životna iskustva utječu na naše romantične veze u odrasloj dobi? Kako spriječiti to da brak naših… Read More »

The post Kako brak naših roditelja utječe na naše ljubavne odnose? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Prošlost i budućnost https://psiholoski-prostor.org/proslost-i-buducnost/ Tue, 29 Jun 2021 10:18:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6636 Tko si? Bilo je potrebno osam godina da te shvatim. Kad sam mislila da jesam, iznenadio me prikaz koji se zatekao pred mojim očima. Oči lažu. Uši lažu. Osjetila su varljiva. Ja sam bolna, ti si radostan. Nismo u istim svjetovima. Tvoj svijet je u fazi tinejdžera. Spominješ pet mjeseci odmaka i pet elemenata. Iz… Read More »

The post Art dnevnici: Prošlost i budućnost appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Visoka cijena slave i uspjeha https://psiholoski-prostor.org/visoka-cijena-slave-i-uspjeha/ Mon, 28 Jun 2021 07:31:48 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6588 Ona je uspješna tenisačica, dvostruka osvajačica dva velika teniska turnira, US Opena i Australian Opena, trenutno druga tenisačica svijeta na WTA ljestvici. 23 su joj godine, bori se s depresijom i prije nekoliko dana  samoinicijativno se povukla s Rolland Garrosa zbog nemogućnosti izvršavanja medijskih obaveza prema organizatoru Grand Slama. Unatoč tome što je najavila da… Read More »

The post Visoka cijena slave i uspjeha appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Psihološka proza: Crvene oči i crno srce https://psiholoski-prostor.org/psiholoska-proza-crvene-oci-i-crno-srce/ Wed, 23 Jun 2021 17:36:18 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6595 Nema u ovom kutku svemira mjesta za nevine oči plave poput oceana nakon oluje. Nema mjesta za srca napravljena od plastelina i koljena mekana poput gume. Nema u njihovim srcima krvi i života, samo sarkofazi u kojima nekoć prisutne emocije skupljaju prašinu i trunu pod zubom vremena što ih nemilosrdno gnječi u svojoj čeljusti. U… Read More »

The post Psihološka proza: Crvene oči i crno srce appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Meditacija: u kontaktu s dahom, trenutkom i samim sobom https://psiholoski-prostor.org/meditacija-u-kontaktu-s-dahom-trenutkom-i-sobom/ Mon, 21 Jun 2021 21:21:54 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6470 Izdvojite 10 minuta za sebe, nađite mirno mjesto i smjestite se u udobnu poziciju u kojoj su vam leđa u uspravnom položaju. Zatvorite oči. Osvijestite svoje udisaje i osjetite kako zrak ulazi i napušta vaše tijelo. Nakon nekog vremena ćete primijetiti  kako vaše misli lutaju na druga mjesta. Kada se to dogodi, samo vratite pažnju… Read More »

The post Meditacija: u kontaktu s dahom, trenutkom i samim sobom appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Humor je trijumf duha u pukotini svijeta https://psiholoski-prostor.org/humor-je-trijumf-duha-u-pukotini-svijeta/ Fri, 18 Jun 2021 05:20:21 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6516 U doba pandemije koronavirusa, izolacije, straha za sebe i voljene, tračak nade i svjetlosti izronio je kroz snagu humora. U vrijeme kad je toliko ljudi anksiozno i depresivno, ljudi su izlazili na balkone i pjevali i svirali zajedno, smijali se zajedno. To je prkos ljudskog duha, u inat egzistencijalnim strahovima. Upravo to me vezalo za… Read More »

The post Humor je trijumf duha u pukotini svijeta appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Osloboditi unutrašnje čudovište https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-osloboditi-unutrasnje-cudoviste/ Tue, 15 Jun 2021 18:19:10 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6557 Osveta se servira hladna. Ja sam svoju dugo pirjala, kuhala, krčkala na laganoj vatri, a tebe sam kontrolirala i mrzila. Tiho. Nečujno. To se varivo kuhalo iznutra, samo povremeno izbijajući kao iznenadno crvenilo,  nagla promjena raspoloženja i pokoja suza kojoj tamo nije bilo mjesto. Moje su riječi bile usitnjene, dekorirane i odmjerene. Treperenje prstiju i… Read More »

The post Art dnevnici: Osloboditi unutrašnje čudovište appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Virtuelna samoubistva: više od brisanja naloga na društvenim mrežama https://psiholoski-prostor.org/virtuelna-samoubistva-vise-od-brisanja-naloga-na-drustvenim-mrezama/ Sun, 13 Jun 2021 20:40:33 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6490 Znojiš se! Osjećaš strah! Dok ti ruka podrhtava, preispituješ se poslednji put da li je tvoja odluka ispravna. Znaš da ne postoji undo i da je to kraj. Suze ti teku niz lice i sprovodiš svoju odluku u djelo – ubijaš se. Ubijaš se, a ipak si živ, kako to? Upravo si izvršio svoje virtuelno… Read More »

The post Virtuelna samoubistva: više od brisanja naloga na društvenim mrežama appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Ako mi razmakneš rebra https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-izabrane-pjesme/ Sat, 12 Jun 2021 18:06:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6453 Sjekira Prvi zamah reže zrak kao sunce ili mladost, samo zalet za ono što slijedi, u rebra. Drugi je sigurniji u sebe, u surovost koja pršti iz čelika posred čela. Treći i četvrti već pjevaju krvoločno i slobodno pjesmu iz kostiju i mesa naslijepo. Ton na ton slijevaju se u toplu mlaku na kuhinjskom podu… Read More »

The post Art dnevnici: Ako mi razmakneš rebra appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Kako se obogatiti preko noći? https://psiholoski-prostor.org/kako-se-obogatiti-preko-noci/ Wed, 09 Jun 2021 05:15:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6408 Zar ne bi bilo baš odlično obogatiti se preko noći? Dobiti na lotu ili kladionici, bogato se udati ili iznenada dobiti nasljedstvo nepoznatog rođaka? Prirodno težimo maksimalno mogućem profitu uz minimalni napor. To nas nažalost čini ranjivima na financijske prijevare koje iskorištavaju upravo tu osobinu. Financijske prijevare postoje otkad je financija, a virtualno doba donijelo… Read More »

The post Kako se obogatiti preko noći? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Sistemski principi – “osobine ličnosti” organizacija koje određuju njihovo ponašanje https://psiholoski-prostor.org/koji-sistemski-principi-odreduju-ponasanje-organizacija/ Fri, 04 Jun 2021 16:24:33 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6326 „94% teškoća s kojima se organizacije suočavaju su strukturne i sistemske, a samo 6% ih je uzrokovano ljudskom ludošću.“ (W. Edwards Deming) Ljudi su bića s vlastitim umovima, svrhama i vrijednostima. Kada opisujemo tendencije prisutne u ljudskom ponašanju, obično to činimo pomoću osobina ličnosti. S druge strane, organizacije su višeumni svrhoviti entiteti, čije ponašanje proizlazi… Read More »

The post Sistemski principi – “osobine ličnosti” organizacija koje određuju njihovo ponašanje appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Osjećate li uznemirenost? Probajte ovu tehniku https://psiholoski-prostor.org/osjecate-se-uznemireno-isprobajte-ovu-tehniku/ Mon, 31 May 2021 19:28:32 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6337 Naslov djeluje kao clickbait, ali ću ga pokušati opravdati. Pretpostavit ću da ste ovaj članak otvorili jer vas je nešto uznemirilo te želite to promijeniti što prije. Stoga, imat ću obzira da trenutno nemate strpljenja previše čitati. Inače će vam trebati 20 minuta, no za prvi put odvojite malo više jer ćete morati pratiti upute… Read More »

The post Osjećate li uznemirenost? Probajte ovu tehniku appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Priča o tome kako je glupost zavladala svijetom https://psiholoski-prostor.org/prica-o-tome-kako-je-glupost-zavladala-svijetom/ Fri, 28 May 2021 15:58:36 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6363 Zamislite da normalno zaspite navečer, a ujutro se probudite u jednom sasvim novom svijetu u kojem vladaju glupi ljudi, a vi kao prosječno inteligentna osoba, postanete najinteligentnija osoba na svijetu. Svijet je uništen, ulicama gradova vlada smeće i nered, a ljudi su iz generacije u generaciju sve gluplji i gluplji. Da stvar bude zabavnija, više… Read More »

The post Priča o tome kako je glupost zavladala svijetom appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Rastanak https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-rastanak/ Thu, 27 May 2021 11:23:55 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6374 Sunce se spušta iza obližnje kuće i tvoje lice prekriva sjena. To ti daje tako zagonetan izraz. Vjerujem da se spremaš izgovoriti nešto značajno. Očekujem znak, mig za kojim ću poći. Tvoje priznanje moja je snaga. Tvoje lice, putokaz. Dugo zadržavaš pogled na mojim usnama, obrazima i kosi. Zatim ga  nehajno seliš na morsku pučinu… Read More »

The post Art dnevnici: Rastanak appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Ja sam OK – Ti si OK https://psiholoski-prostor.org/ja-sam-ok-ti-si-ok/ Mon, 24 May 2021 17:54:51 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6293 Prema transakcijskoj analizi, životne pozicije su osnovni stavovi koje ljudi zauzimaju u pogledu vrijednosti koju pripisuju sebi i drugima. Kada stvaraju sliku o sebi i zauzimaju poziciju o drugima, ljudi mogu zaključiti da su oni sami ili drugi: pametni, glupi, jaki, zločesti itd. Iz kombinacija pozitivnih i negativnih pozicija o sebi i drugima nastaju četiri… Read More »

The post Ja sam OK – Ti si OK appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Kako pružiti podršku osobama koje imaju kroničnu bolest? https://psiholoski-prostor.org/kako-pruziti-podrsku-osobama-koje-imaju-kronicnu-bolest/ Tue, 18 May 2021 18:15:07 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6266 Kada se susretnemo s osobom koja ima određenu kroničnu bolest ili neku težu dijagnozu, često ne znamo kako bismo reagirali niti što bismo rekli, pogotovo ako nam dijagnoza nije poznata. Također, ponekad se možemo osjećati bespomoćno i biti frustrirani jer mislimo da ne možemo napraviti ništa da osobi pomognemo. Stoga, u nastavku ovog teksta slijede… Read More »

The post Kako pružiti podršku osobama koje imaju kroničnu bolest? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Pozitivna disciplina, metode odgoja ili nešto treće? https://psiholoski-prostor.org/pozitivna-disciplina-metode-odgoja-ili-nesto-trece/ Mon, 17 May 2021 17:05:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6251 O roditeljstvu i roditeljskim vještinama danas postoji niz teorija, načina i preporuka kako postupati, principa, savjeta, načela i uputa, a sve s ciljem da nam onaj najteži posao na svijetu – odgoj novog čovjeka – stave u jednostavnije i primjenjivije kalupe. Ovaj tekst nema namjeru dati vam niz novih savjeta, nego bi vas trebao potaknuti… Read More »

The post Pozitivna disciplina, metode odgoja ili nešto treće? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Kada neuroni podivljaju https://psiholoski-prostor.org/kada-neuroni-podivljaju/ Fri, 14 May 2021 17:17:35 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6240 Itržsaivajna pkaozjuu da vnćiea ljdui mžoe ovo pčiorttai, bez ozrbia na to što je sovlmia u rjičemia imzinjejen rdoeislejd. Dvljoono je da pvro i zdnjae svolo u rjčiemia bduu na sovm msejtu. Mozak je čudesan organ. Pomislite samo koliko su, na primjer, čitanje, učenje, donošenje odluka i planiranje kod ljudi složeni procesi. Iako medicina, psihologija… Read More »

The post Kada neuroni podivljaju appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Samoefikasnost u roditeljskoj ulozi https://psiholoski-prostor.org/samoefikasnost-u-roditeljskoj-ulozi/ Mon, 10 May 2021 18:30:33 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6220 Kada razmišljate o sebi kao roditelju, kako se doživljavate u toj ulozi? Smatrate li da uspješno rješavate svaki problem koji je pred vama? Jeste li uvijek sigurni da postupate ispravno? Osjećate li kako niste postigli mnogo kao roditelj? Vjerujete li da imate sve potrebne vještine da bi bili dobri roditelji? Odgovori na ova pitanja govore… Read More »

The post Samoefikasnost u roditeljskoj ulozi appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Prekid romantične veze – kada ljubav ustupi mjesto odbačenosti https://psiholoski-prostor.org/prekid-romanticne-veze-kada-ljubav-ustupi-mjesto-odbacenosti/ Fri, 07 May 2021 18:38:07 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6164 Većina odraslih osoba u životu doživi barem jedan prekid romantične veze. Nakon prekida, osoba može biti preplavljena neugodnim emocijama poput tuge, ljutnje, zbunjenosti i straha. Zašto prekid toliko boli? Što pospješuje oporavak od prekida, a što otežava taj proces? Liječi li vrijeme sve rane? Na ova pitanja pokušat ćemo odgovoriti u nastavku teksta. Što se… Read More »

The post Prekid romantične veze – kada ljubav ustupi mjesto odbačenosti appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Toksično doba Seks i grada https://psiholoski-prostor.org/toksicno-doba-seks-i-grada/ Tue, 04 May 2021 17:29:54 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6182 Manhattan, otmjena mjesta za noćni izlazak, manolice, Cosmopolitan u ruci i četiri različite žene u tridesetima, koje spaja međusobno prijateljstvo. Prve su to asocijacije na kultnu seriju Seks i grad koja je prvi put emitirana u lipnju 1998.  godine i čija se popularnost zadržala sve do današnjih dana. Nakon šest sezona ove kultne serije, koja… Read More »

The post Toksično doba Seks i grada appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Art dnevnici: Priča iz davnine https://psiholoski-prostor.org/art-dnevnici-prica-iz-davnine/ Mon, 03 May 2021 08:52:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6102 Kuća je velika, a prazna. Stoji na temeljima od stakla, a njezina krhkost proteže se sve do potkrovlja. Katkada mi se čini da je koliba na vjetrometini o koju sve udara, kraj koje svaki prolaznik zastaje iako ne bi trebao. Neke kuće osvajaju vanjštinom, a neke nutrinom. Moja je kuća mamila zavidne poglede koji su… Read More »

The post Art dnevnici: Priča iz davnine appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Priča o Sjenku i njegovoj sjeni https://psiholoski-prostor.org/prica-o-sjenku-i-njegovoj-sjeni/ Sat, 01 May 2021 18:15:52 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6080 „The true focus lies somewhere betwen rage and serenity“– Charles Xavier, X Man Sunce je već dobrano grijalo Grad kada se Sjenko izvukao iz kreveta. Nije volio jutra. Budio se prekasno da bi započeo dan kako bi on to htio, a prerano da bi se odmorio. Da je on smišljao putanje planeta i zvijezda, jutra… Read More »

The post Priča o Sjenku i njegovoj sjeni appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Zašto je batina izašla iz raja? https://psiholoski-prostor.org/zasto-je-batina-izasla-iz-raja/ Thu, 29 Apr 2021 18:59:54 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6052 Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba provela je 2018. godine istraživanje o tjelesnom kažnjavanju te došla do poražavajućeg podatka da: 88% sudionika je barem jednom u životu svjedočilo situaciji kada je odrasla osoba disciplinirala dijete koristeći tjelesno kažnjavanje. Svaki četvrti sudionik istraživanja (25%) nekoliko puta godišnje svjedoči situaciji kada odrasla osoba disciplinira dijete… Read More »

The post Zašto je batina izašla iz raja? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Psihološka proza: pogled u dušu jedne plesačice https://psiholoski-prostor.org/psiholoska-proza-pogled-u-dusu-jedne-plesacice/ Wed, 28 Apr 2021 19:28:33 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6036 Gromoglasan pljesak širio se dvoranom i ispunio svaki njezin kutak nemilosrdno istiskujući tišinu koja je dotad boravila u zraku kazališta.Grupa plesačica promijenila je izraz lica iz fokusirane ozbiljnosti i predanosti u najozareniji osmijeh koji sam ikada vidjela. Promatrajući ih sa strane prepoznala sam u njima istinsku sreću dok su ponosno i uspravno stajale pred mnogobrojnom… Read More »

The post Psihološka proza: pogled u dušu jedne plesačice appeared first on Psihološki prostor.

]]>
(r)Evolucija Prokrastinacije https://psiholoski-prostor.org/revolucija-prokrastinacije/ Sun, 25 Apr 2021 18:43:55 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=5864 Nastava i posao su već godinu dana više manje online, a učenici, studenti i radna populacije su više nego inače prepušteni svojim organizacijskim (ne)sposobnostima, a naše «to do» liste i sve obaveze koje smo ostavljali za «kasnije» nas, sve češće, dostižu nespremne. Realnost svakodnevnih obaveza lagano se pogubi kad nemamo neku fiksnu strukturu, a s nedostatkom… Read More »

The post (r)Evolucija Prokrastinacije appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Trebamo li uvijek vjerovati svojim mislima? – kognitivne distorzije i endometrioza https://psiholoski-prostor.org/trebamo-li-uvijek-vjerovati-svojim-mislima-kognitivne-distorzije-i-endometrioza/ Fri, 23 Apr 2021 16:54:04 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=5982 Ponekad, kada pada kiša i sve je tmurno, ne možemo vidjeti ništa pozitivno u takvom vremenu pa počnemo kukati: „Da bar sja Sunce, da je bar vani suho, ovome se ne vidi kraja…” Međutim, ako bolje pogledamo, to nam je prilika da uzmemo svoj novi kišobran, obujemo gumene čizme i kabanicu te prošetamo po čistom… Read More »

The post Trebamo li uvijek vjerovati svojim mislima? – kognitivne distorzije i endometrioza appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Je li pračovjek kriv za moje panične napade? https://psiholoski-prostor.org/je-li-pracovjek-kriv-za-moje-panicne-napade/ https://psiholoski-prostor.org/je-li-pracovjek-kriv-za-moje-panicne-napade/#respond Wed, 21 Apr 2021 16:55:47 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=6004 Anksioznost i poteškoće povezane s njom  postale su važna tema u fokusu brojnih stručnjaka i šire javnosti. Anksioznost je danas vrlo česta pojava i otprilike jedna od deset osoba obrati se liječniku zbog osjećaja zabrinutosti ili tjeskobe. Dostupni tretmani nisu uvijek učinkoviti pa je potrebno dublje razumijevanje ovih teškoća. Da bismo ih bolje razumjeli, prvo… Read More »

The post Je li pračovjek kriv za moje panične napade? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
https://psiholoski-prostor.org/je-li-pracovjek-kriv-za-moje-panicne-napade/feed/ 0
Turbofolk – kakofonija svih ukusa i mirisa https://psiholoski-prostor.org/turbofolk-kakofonija-svih-ukusa-i-mirisa/ Mon, 19 Apr 2021 20:01:33 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=5889 ”… Muzika je miljenica svih muza harmonija svih umjetnosti turbo folk nije muzika turbo folk je miljenica masa Kakofonija svih ukusa i mirisa…” Rambo Amadeus ”Turbofolk” Za jedne primjer neukusa, za druge prilika da potrgaju glasnice ili ”odvrnu žarulje”, za trećep dašak glazbene nostalgije iz prošlih vremena. Zašto je turbofolk popularan na Balkanu već više… Read More »

The post Turbofolk – kakofonija svih ukusa i mirisa appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Zašto su svi pe*eri isti i zašto ih mrzimo? https://psiholoski-prostor.org/zasto-su-svi-peeri-isti-i-zasto-ih-mrzimo/ https://psiholoski-prostor.org/zasto-su-svi-peeri-isti-i-zasto-ih-mrzimo/#respond Sat, 17 Apr 2021 17:41:41 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=5929 Nije uvijek lako priznati da nismo racionalni koliko bismo voljeli biti, pogotovo kada se radi o stavovima koji pogađaju naše čitave sustave vrijednosti. One koje smo gradili od djetinjstva, zajedno s našim roditeljima, kulturom u kojoj živimo i religijskim opredjeljenjem. Međutim, moramo biti svjesni da su naša mišljenja ponekad uvjetovana dubljim osobnim razlozima i ne… Read More »

The post Zašto su svi pe*eri isti i zašto ih mrzimo? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
https://psiholoski-prostor.org/zasto-su-svi-peeri-isti-i-zasto-ih-mrzimo/feed/ 0
Gdje se nalaze boje? https://psiholoski-prostor.org/gdje-se-nalaze-boje/ Thu, 15 Apr 2021 16:28:07 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=5878 Sigurno ste čuli pitanje koje zvuči jako filozofski: „Ako drvo padne u šumi u kojoj nikog nema, čuje li se zvuk?“. Kao školarci, bili smo uvjereni da je pitanje u najmanju ruku – glupo. Kako ne bi bilo zvuka, pa drvo je lupilo o pod, moralo se čuti. Kasnije smo naučili, i prihvatili, činjenicu da… Read More »

The post Gdje se nalaze boje? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Sociomapping ili kako pripremiti vaš tim za putovanje na Mars https://psiholoski-prostor.org/sociomapping-ili-kako-pripremiti-vas-tim-za-putovanje-na-mars/ Tue, 13 Apr 2021 20:08:18 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=5837 Vi vodite tim. Možda ste HR-ovac, možda ste voditelj odjela, možda ste menadžer koji upravlja nekom tvrtkom, a možda vlasnik uspješnog startup-a kojem brzo raste broj zaposlenika. Jednog dana, stigla je vijest da će život na Zemlji biti okončan zbog udarca ogromnog asteroida. Ništa se ne može učiniti da se to spriječi. Vladajući su potajno… Read More »

The post Sociomapping ili kako pripremiti vaš tim za putovanje na Mars appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Transakcijska analiza https://psiholoski-prostor.org/transakcijska-analiza/ Mon, 12 Apr 2021 17:37:02 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=5681 Transakcijska analiza (TA) cjelovita je teorija o ljudima te ponašanju i odnosima koje stvaramo unutar sebe i s drugima. Ime je dobila po tome što je zasnovaana na analizi transakcija. Transakcija je osnovna jedinica komunikacije u kojoj ljudi međusobno razmjenjuju poruke. Naime, kada se ljudi sretnu netko će (prije ili kasnije) progovoriti ili pokazati bilo… Read More »

The post Transakcijska analiza appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Psihološka proza: posljednji dan na Zemlji https://psiholoski-prostor.org/psiholoska-proza-posljednji-dan-na-zemlji/ Sat, 10 Apr 2021 18:10:44 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=5757 Tog sam se jutra probudila pomalo umorna – sinoćnji tulum s prijateljima uzeo je svoj danak i ostavio svoj trag u vidu tamnih krugova oko mojih svijetlih očiju. Izgledala sam kao rakun kojeg je Picasso nacrtao iz zezancije. Na mliječnobijeloj puti nalazile su se crvene fleke rastvorene poput crvenog tepiha za VIP osobe svakog dobrog… Read More »

The post Psihološka proza: posljednji dan na Zemlji appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Braća i/ili sestre- davež ili blagoslov? https://psiholoski-prostor.org/braca-i-ili-sestre-davez-ili-blagoslov/ Fri, 09 Apr 2021 18:07:33 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=5713 Imati brata ili sestru u životu može biti ili najljepša stvar koja nam se dogodi ili apsolutno najveći teret koji nosimo na svojim leđima. Ili oboje. Ili nešto u sredini. Uglavnom, biti brat ili sestra predstavlja ulogu koja u sebi ima brojne kontradiktornosti, suprotnosti, oprečne emocije, ponašanja i misli. Prema popisu stanovništva unatrag 50 godina,… Read More »

The post Braća i/ili sestre- davež ili blagoslov? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Živjeti sa sindromom iritabilnoga crijeva: definicija, dijagnoza, mogući uzroci i liječenje https://psiholoski-prostor.org/zivjeti-sa-sindromom-iritabilnoga-crijeva-definicija-dijagnoza-moguci-uzroci-i-lijecenje/ Wed, 07 Apr 2021 18:16:51 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=5440 Doživljavate li često grčeve i bol u donjem dijelu trbuha? Je li bol povezana s promjenom u formi i učestalosti stolice? Patite li od osjećaja nadutosti? Ako se bol, uz druge simptome, javlja najmanje jedan dan u tjednu tijekom prethodna tri mjeseca moguće da patite od sindroma iritabilnoga crijeva. Radi se o vrlo čestom crijevnom… Read More »

The post Živjeti sa sindromom iritabilnoga crijeva: definicija, dijagnoza, mogući uzroci i liječenje appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Kako se osjeća novorođena majka? – Tranzicija iz trudnoće u majčinstvo https://psiholoski-prostor.org/kako-se-osjeca-novorodena-majka-tranzicija-iz-trudnoce-u-majcinstvo/ Mon, 05 Apr 2021 17:22:25 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=5426 Ponovo pišem, malo više od mjesec dana nakon poroda. Možda prerano? Naprotiv, upravo me je iskustvo trudnoće, ali najviše samog poroda te posebno postpartuma navelo na to da sve intenzivne emocije kroz koje sam prošla probam integrirati, te pokušam pomoći i drugim majkama da shvate svoje unutarnje procese. Koliko osnažena zbog nevjerovatnog iskustva rađanja novog… Read More »

The post Kako se osjeća novorođena majka? – Tranzicija iz trudnoće u majčinstvo appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Kritičari – neprijatelji ili junaci novog doba? https://psiholoski-prostor.org/kriticari-neprijatelji-ili-junaci-novog-doba/ Sun, 04 Apr 2021 15:57:05 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=5481 Ljudi su u industrijskim društvima morali dobro pamtiti kako napraviti određeni posao bez puno grešaka i, uglavnom, ne postavljati pitanja. Školski sustav bio je prilagođen radnicima i vojnicima koji bi tamo naučili pravila i obrasce koje su kasnije mogli preslikati na svoje radno mjesto.  Činilo se da ne može bolje. U današnjem svijetu, na tone… Read More »

The post Kritičari – neprijatelji ili junaci novog doba? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Ti nisi teret – ti imaš teret! – kako prihvatiti endometriozu https://psiholoski-prostor.org/ti-nisi-teret-ti-imas-teret-kako-prihvatiti-endometriozu/ Fri, 02 Apr 2021 20:57:13 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=5356 „Bolovi tijekom ciklusa su normalni, uopće ne izgledaš bolesno, nemoj dugo čekati na dijete, ne razumijem kako ti tablete ne pomažu…“, samo su neki od primjera rečenica koje žene koje boluju od endometrioze često čuju. S obzirom da je endometrioza nevidljiva bolest te se o njoj zasad jako malo zna, ne čudi nerazumijevanje okoline i… Read More »

The post Ti nisi teret – ti imaš teret! – kako prihvatiti endometriozu appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Kako kompetitivne igre stvaraju organizacije i organizacijsku kulturu https://psiholoski-prostor.org/kako-kompetitivne-igre-stvaraju-organizacije-i-organizacijsku-kulturu/ Tue, 30 Mar 2021 21:48:00 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=5291 Biznis, poduzetništvo i poslovanje na tržištu se u najširem smislu može definirati kao igranje kompetitivnih igara s ciljem ostvarivanja kompetitivne prednosti. Definicija Harvardske poslovne škole kaže da kompanija ima kompetitivnu prednost u odnosu na svoju konkurenciju onda kada ostvaruje profit koji nadilazi prosjek u svojoj grani industrije. Cilj većine poslovnih strategija je ostvarivati održivu kompetitivnu… Read More »

The post Kako kompetitivne igre stvaraju organizacije i organizacijsku kulturu appeared first on Psihološki prostor.

]]>
Izazovi rada od kuće: gdje je granica između privatnog i poslovnog? https://psiholoski-prostor.org/izazovi-rada-od-kuce-gdje-je-granica-izmedu-privatnog-i-poslovnog/ https://psiholoski-prostor.org/izazovi-rada-od-kuce-gdje-je-granica-izmedu-privatnog-i-poslovnog/#respond Mon, 29 Mar 2021 05:51:13 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=5598 Zvoni budilica, 7:45h je. Ustajem se, uključujem laptop, perem zube i kuham kavu. Raspored ovih radnji je svaki dan drugačiji. Ponekad upalim laptop prije nego što se uopće ustanem iz kreveta. Jedva gledam. Otvaram Google Calendar, sastanak je za pola sata. Obući ću košulju. Zapravo, neću, vidim da nije sastanak s klijentima, već naš interni.… Read More »

The post Izazovi rada od kuće: gdje je granica između privatnog i poslovnog? appeared first on Psihološki prostor.

]]>
https://psiholoski-prostor.org/izazovi-rada-od-kuce-gdje-je-granica-izmedu-privatnog-i-poslovnog/feed/ 0
Pozitivni maskulini identitet https://psiholoski-prostor.org/pozitivni-maskulini-identitet-1-dio/ Fri, 26 Mar 2021 17:29:27 +0000 https://psiholoski-prostor.org/?p=5489 Uvod Nedavno je kroz medije protutnjila vijest o francuskoj autorici čiji je rad izazvao pažnju javnosti. Razlog javnog interesa je jednostavan,a može se iščitati iz naslova njene knjige koja se zove “Mrzim muškarce”. Glavna tema knjige je opravdavanje mržnje koju ima prema muškarcima te oslobađanje svoje ženske prirode od potrebe da muškarci na bilo koji… Read More »

The post Pozitivni maskulini identitet appeared first on Psihološki prostor.

]]>