Kako nastaju depresija i anksioznost?

Pitanje čitatelja:

„Kako nastaju depresija i anksioznost?“

Odgovor:

Postoji više teorija nastanka anksioznosti i depresije, a svaka teorija naglašava neki drugi specifični razlog. No, ono što je važno imati na umu je da u svakom problemu, pa tako i kod anksioznosti i/ili depresije, ne postoji “crno i bijelo”.

Dakle, postoji tzv. Biološka osjetljivost, što bi bio naslijeđeni dio koji osoba “nosi” sa sobom, to je ono što smo naslijedili od naših predaka. Primjerice, ukoliko je u obitelji netko imao depresiju, postoji određena biološka osjetljivost za osobu. No, biološka komponenta ne dovodi nužno do epizode depresije ili anksioznosti. Osim nasljeđa, iznimno je važan utjecaj okoline. Čimbenici kao što su socijalna podrška ili uvjeti u kojima smo odrasli mogu doprinijeti javljanju poremećaja. Osobe koje su odrasle primjerice u lošim okolinskim uvjetima,, podložniji su pojavi npr. anksioznosti. Ukoliko im se na primjer dogodi otkaz, veća je vjerojatnost da će proživjeti neke simptome depresije, nego što je kod osoba koje u prošlosti nisu bile izložene visokim razinama stresa. Dakle, postoji biološka predispozicija za javljanje depresije ili anksioznosti, ali i okolinski uvjeti su važni! Važan je i naš osobni faktor, način na koji se nosimo primjerice sa stresom. Geni nas definiraju, nećemo nužno biti depresivni jer je netko od naših članova bio. Ali, osoba može imati problema sa depresijom iako u obitelji nikada nije imala nekoga tko boluje od depresije, ukoliko su životni uvjeti bili toliko loši da su izazvali stres i traumu zbog čega smo se našli u začaranom krugu. Naša okolina može štititi, ali i negativno utjecati na nas.

Članak možete prokomentirati na našoj FB stranici

Dragi naši, s veseljem vam najavljujemo novu rubriku, "S poštovanjem PP". O čemu je točno riječ? Bacite oko na link!https://psiholoski-prostor.org/category/s-postovanjem-pp/

Objavljuje Psihološki prostorSrijeda, 21. listopada 2020.