Koračati putem suza

 • 214
  Shares
Ivana Blašković, univ. bacc. psych., autorica teksta

Znala sam da je naša ljubav posebna. Nisam jedna od onih koji shvate tek kad izgube. Znala sam vrlo rano. Toga sam postajala svjesna u trenucima kada bi tvoje oči duboko zaronile u moje, a moje u tvoje. U trenucima kada nismo znali gdje smo, a nije bilo ni važno jer je prisutnost drugoga bila toliko dovoljna, toliko upotpunjujuća, da je sve ostalo puka pozadinska buka.

Te trenutke, osim ljepote, pratila je svjesnost njihove posebnosti. Kao i svjesnost da će kad-tad ta ljepota nestati. Htjela sam ih spremiti za kasnije, da im se mogu vraćati, da mogu produžiti ono što će neminovno završiti.

”Čekaj da slikam očima” – znala sam ti govoriti kada bi me preplavio val svjesnosti ljepote trenutka.

Te ‘fotografije uma’ vraćaju mi se još uvijek, ali ono što tada nisam znala je kolika će cijena biti svake od njih. Lakomo sam ih spremala u pretince svoga srca, ne znajući da će svaka od njih biti uronjena u bezdan boli. Svaku sekundu ljepote sada plaćam satima boli.

Ne znam zašto sam to radila. Možda imam mazohističke pobude, možda sam podsvjesno znala da ću patiti nego ikad više pa je bilo nužno zapamtiti te ”razloge za patnju”.

Svaka spremljena slika mora se otvoriti, moram ju uzeti i u nju gledati. Osjetiti ljepotu i bol istovremeno. Prvi put je najjače. Onda malo slabije, pa još malo slabije… Sve dok ne postane podnošljivo.

Nikad ne znamo kolika će bol gubitka biti, i uvijek je u nama nešto što nas čuva, što odgađa ono ružno, drži nas na svjetlu iako je vrijeme da se suočimo s tamom.

A vara me srce, to znam – vadi te slike bez pravila, kada poželi, hvata me na prepad, nespremnu. Nemam se kako skriti. A nije ni pošteno, sve je stavilo u veo boli – i predivne i lijepe, i ružne i najgore, pa čak i najobičnije i pomalo dosadne trenutke – svi su sada pomnoženi s boli.

Što odražavaju reakcije na gubitak?

Kada čitamo o žalovanju, jedna od najvažnijih poruka često je ta da nema pogrešne reakcije – svatko ima pravo na svoju reakciju na gubitak. Velike razlike u prihvaćanju gubitaka javljaju se ovisno o vrsti gubitka: na koji je način osoba otišla, kakav je bio naš odnos s njom, jesmo li se mogli na neki način pripremiti za taj gubitak… Nedugo nakon gubitka bliske osobe, jedna osoba se može ponašati kao i prije tog gubitka, dok će se netko drugi povući od okoline, a treći će pak otvoreno pokazivati duboke emocije tuge i ljutnje još dugo nakon. No, sve navedene reakcije ne moraju uvijek odražavati razinu bliskosti i ljubavi prema osobi koje više nema. Nekad te reakcije odražavaju nešto puno dublje – naša vjerovanja o sebi i drugima nastala razvojem privrženosti.

Što je privrženost?

Privrženost je emocionalna veza koja nastaje između dojenčeta i njegova primarnog skrbnika. To je evolucijski razvijena sposobnost da se kao bespomoćna dojenčad vežemo uz odraslu osobu o kojoj ovisi naš život. Privrženost s majkom/ocem omogućuje nam da zadovoljimo naše osnovne potrebe te olakšava naš socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj.

Kao jedan od osnovnih mehanizama za preživljavanje, privrženost ima velik utjecaj na to kako doživljavamo sebe i druge u odnosima. Ako je figura privrženosti dovoljno osjetljiva i responzivna na djetetove potrebe, ono će razviti pozitivni ‘’unutarnji model’’ sebe i drugih, tj. sigurnu privrženost. S druge strane, ako je figura privrženosti neosjetljiva i ne odgovara na djetetove potrebe, dijete će razviti negativni unutarnji model sebe i/ili drugih – nesigurnu privrženost. Ti modeli osnova su za razvijanje odnosa i interpersonalnih kompetencija, kako u djetinjstvu, tako i u odrasloj dobi.

John Bowlby, psihijatar koji je formulirao teoriju privrženosti, u svojoj prvoj knjizi ‘Privrženost i gubitak’ naglašava kako se prilikom doživljaja gubitka sustav privrženosti u potpunosti aktivira. U kontaktu s gubitkom pokušavamo ponovno uspostaviti osjećaj sigurnosti, i to koristeći naše stilove privrženosti koji oblikuju način na koji razmišljamo, osjećamo i ponašamo se u pokušajima da formiramo i održavamo bliske odnose.

Postoje četiri stila privrženosti:

 • Sigurna. Kada su roditelji konzistentni, fizički i emocionalno dostupni te responzivni, njihova djeca osjećaju se sigurno u odnosu s njima. Sigurna privrženost omogućuje im da se lako povezuju, precizno percipiraju i reagiraju na druge ljude te da kontroliraju svoje emocije i ponašanja na zdravi način.
 • Izbjegavajuća. Kada roditelji odbijaju dječje potrebe za bliskošću i umirivanjem, dijete će naučiti odbijati vlastite negativne emocije i potrebe za bliskim odnosima. Osjećaj sigurnosti u odnosu s roditeljima dijete će maksimizirati razvojem izbjegavajućeg stila privrženosti. Pritom će nastojati dobiti roditeljsku potvrdu ostvarivanjem uspjeha te samopouzdanim i samodostatnim ponašanjem.
 • Anksiozna/preokupirana. Kada roditelji nisu dosljedni u odnosu s djetetom – ponekad puni ljubavi i topline, a nekad hladni i odbijajući – djeca će se s tom nedosljednošću nositi na način da uče pažljivo pratiti raspoloženja svojih roditelja.  Takva djeca razviju anksiozni stil privrženosti kako bi ostali u pripravnosti za bilo kakav znak odbacivanja, a do osjećaja sigurnosti dolaze sprječavajući odbacivanje prije nego se ono dogodi. Pokušavaju ostati što bliže svojim voljenima, ne vole otpuštati ljude i teško se nose s gubitcima, posebno ako ne mogu u potpunosti razumjeti gubitak i učiniti ga smislenim.
 • Dezorganizirana privrženost. Kada su roditelji preplašeni (traumatizirani, viktimizirani) ili izazivaju strah u djetetu (agresivni, nasilni), dijete neće moći razviti ‘’organizirani’’ način suočavanja i prilagođavanja. Okolina u kojoj dijete odrasta previše je nepredvidiva, zbog čega će se razviti dezorganizirani (prestrašeni) stil privrženosti. Kod odraslih osoba s ovim stilom, često su u pitanju nerazriješene traume i gubitci. Takvi pojedinci teže se nose s gubitcima kasnije upravo zbog tih ‘nedovršenih poslova’ iz prošlosti.

Više te nema. Objekt moje ljubavi više ne postoji.
Ali ljubav, iako blijedi, ne prestaje.
Želim da prestane, a istovremeno ne želim.

Toliko trenutaka čuvam u srcu. Iako često mislim da su zaboravljeni, dovoljan je jedan nježan poljubac dvoje prolaznika, jedan ples lastavica, jedan zalazak sunca ljeti, da ponovno oživi taj trenutak kojega smo dijelili.

Ponekad se cijela naša priča čini kao san.
A nekad kao da sam jedino tada doista bila živa, a sada je život zamijenio neki sivi san.

Ponekad sam ljuta, želim da te nikada nije ni bilo.
A ponekad sam toliko zahvalna što si bio dio mene.

Taj dio mene dugo je bio zakopan s tobom.
I nisam htjela ništa što me podsjeća na tebe.
S vremenom - uh, što je vremena trebalo -  vidim da ne živim bez tog dijela sebe
koji je volio tebe.

Želim sebi vratiti sebe - sebe koja me podsjeća na tebe.
To je dar kojeg si mi dao, dar kojeg odbijam jer toliko boli!

Jer taj dio te još uvijek voli.

Ali taj dio voli i mene, i ptice, i ljude, voli život.
I on se budi iz tog sivog sna, budi se pomalo...
...a onda kaže ''Neću!'' i ponovno zaspe.

Čovjek oplakuje one zahvaljujući kojima jest to što jest’

Žalovanje je proces prihvaćanja trenutne stvarnosti u kojoj nam nedostaje nešto važno što smo do tada imali. Prema riječima gestalt psihoterapeuta Jorgea Bucaya: ‘’Čovjek oplakuje one zahvaljujući kojima jest to što jest. Kad shvatim da sve ono što mi je ta osoba dala nije odnijela sa sobom, kad shvatim da mogu zadržati u sebi ono što je ta osoba ostavila u meni - to je način da ta osoba bude uz mene.’’

Kod sigurne privrženosti osoba ima taj kapacitet da formira i zadrži unutarnju reprezentaciju osobe koje više nema. Međutim, velik broj istraživanja potvrđuje kako je nesigurna privrženost jedan od mogućih rizičnih faktora za komplikacije u procesu prihvaćanja gubitka. Pojedinci s nesigurnim stilom privrženosti (izbjegavajući, anksiozni ili dezorganizirani) doživljavat će intenzivnije žalovanje i manje posttraumatskog rasta u usporedbi sa sigurno privrženima.

Specifično, osobe s izbjegavajućim stilom doživljavaju najmanje posttraumatskog rasta (više u članku kolegice) nakon smrti voljene osobe. Imaju tendenciju potiskivati i poricati negativne osjećaje, koji se nerijetko manifestiraju u obliku fizičkih simptoma poput glavobolje i abdominalnih bolova. Obzirom da odbacujemo ideju da nam drugi trebaju, aktivacija izbjegavajućeg stila može umanjiti šok uslijed gubitka. No, istovremeno može i spriječiti traženje vrlo važne podrške drugih ljudi te razvoj novih odnosa.

S druge strane, pojedinci s anksioznim stilom gotovo nikad ne potiskuju emocije te osjećaju intenzivnije i dugotrajnije žalovanje. Odsutnost voljene osobe doživljava se vrlo bolnom i preplavljujućom, i to neovisno radi li se o gubitku osobe ili životinje. Pretjerana aktivacija anksioznog stila privrženosti pojačava čežnju za osobom koju smo izgubili, čime održava stresno stanje u organizmu. Gubitak je uvijek težak i bolan, no čini se da osobe s anksioznom privrženosti imaju najveću vjerojatnost za komplikacije u procesu žalovanja, upravo jer doživljavaju ono čega su se najviše bojali – napuštanje - čime se potvrđuje njihovo uvjerenje o nestabilnoj prirodi bliskih odnosa. Osim toga, javljaju se i negativnije procjene vlastite sposobnosti funkcioniranja bez voljene osobe, u odnosu na druge stilove privrženosti.

Stil privrženosti može se mijenjati

Važno je naglasiti da se stilovi privrženosti formirani u djetinjstvu mogu značajno mijenjati tijekom života. Oni se također mogu razlikovati od odnosa do odnosa. Proživljavanje turbulentne veze moglo bi dovesti do manje sigurnog stila privrženosti, dok veze pune podrške i ljubavi mogu povećati sigurnost.

Početak tog procesa je uvažavanje činjenice da nam je naš nesigurni stil privrženosti pomogao da preživimo djetinjstvo i dosadašnje odnose. Nadalje, kako bismo promijenili naučene obrasce privrženosti u odnosima koji nam štete, potrebno nam je vrijeme, nove vještine, podrška i najvažnije – trajna, sigurna i pozitivna veza puna povjerenja. Jedan od načina za ostvarenje tih promjena je i psihoterapija, u kojoj stvaramo siguran i povjerljiv odnos s terapeutkinjom/terapeutom. Takav odnos pruža nam prilike za razvoj osjećaja sigurnosti, kao i za učenje novih vještina – primjerice, kako prepoznati i verbalizirati vlastita unutarnja stanja.

Hej praznino.

Vidim te.

Ali te ignoriram.

Punim te svačime - impulsima, mislima, ljudima, otrovima.

Želim da te nema! Da nestaneš, zauvijek!

Sve je bolje nego ti.

Praznina: "Pusti me da budem tu. Nisam tako opasna.

Bit ću u tebi, i ti u meni!"

Muk. Skrivam se da me ne nađeš. Kakav sam ja to domaćin?

Ali znaš ti,

Znam i ja,

Spremna sam.

Velika sam djevojka. Dočekat ću te.

Dosta skrivanja, dosta bježanja.

Kako si olakšati korak na putu suza?

Saznajte više o privrženosti. Ako naučimo više o vlastitom stilu privrženosti, moći ćemo početi primjećivati kada se aktivira i kako utječe na naš proces žalovanja. Moći ćemo istražiti na koje je načine naše ponašanje povezano s našom prošlosti. Kratki upitnik koji daje grubu procjenu vašeg stila privrženosti možete pronaći ovdje.

Sjećajte se i osjećajte. Zamislite što bi vam osoba rekla da je u ovom trenutku s vama. Dopustite si da se prisjećate svega što ste voljeli kod nje. Pokušajte zadržati te slike i osjetiti prateće osjećaje. Bit će bolni, ali će vam pomoći da osoba koja nastavlja živjeti u vama dobije novi smisao.

Pronađite protuargumente za vlastite negativne misli. Primjerice, ''Ne mogu živjeti bez nje/njega.'' misao je koja se može pobiti na način da primjećujemo što sve svakodnevno radimo i uspijevamo bez voljene osobe, makar to bile i najmanje stvari. Nadalje, nesigurni stilovi privrženosti mogu se javljati specifično u romantičnom odnosu. Zato pomaže prisjetiti se prijatelja s kojima se osjećamo sigurno i voljeno, kao protuargument za negativnu misao poput 'Mene se ne može voljeti.'

Imenujte i prihvatite proturječja. Odnos s voljenom osobom može istovremeno biti vrlo dragocjen, ali i kratkotrajan. Izgubljena osoba nam može nedostajati, a da istovremeno ne želimo ponovno biti s njom. Moguće je da se osjećamo i uplašeno i hrabro suočeni s novim životom. Prepoznavanje ovih nijansi može nam uvelike pomoći u suočavanju s nadolazećim pitanjima, kao što su 'Hoću li moći nastaviti dalje?', 'Jesam li ispravno postupio/la?', 'Kada ću opet voljeti?'

Potražite pomoć. Ljudi u okolini često se osjećaju bespomoćno i ne znaju kako pomoći ožalošćenome, iako bi htjeli. Nekome je potrebno da se osjeća slobodno govoriti o gubitku ili plakati, drugome nečija prisutnost da se ne osjeća samo. Važno je da otvoreno tražimo što nam je potrebno. Psihoterapija nam može biti velika podrška u razvoju sigurne privrženosti, kao i u procesu žalovanja. Od posebne važnosti može biti prorada doživljene razvojne traume povezane s privrženosti. Ne uključuju sve traume nasilje – neke od njih su manje povrede koje naizgled ne bismo nazvali traumama, ali su ostavile određene ožiljke u nama, koji nas bole svaki put kad doživimo gubitak.

Hej praznino,

Dođi.

Ostani.

Okej si.

Moja si.

Tu si, u mojim prsima. Boliš me nekad i teška si mi.

Ali bit ću tu s tobom

Jer

Radije bih tebe,

Nego sve ovo što radim da te izbjegnem.

S tobom sam barem to ja.

Praznina: "Tko zna, možda u meni nađeš

Polja suncokreta."

Možda nađem i sunce.

Možda se u tebi, osim tame, skriva i život.

Jer, tko kaže da praznina mora biti prazna? 

Izvor: Reddit

Autori Psihološkog prostora koji preporučuju članak: Barbara Paušak, univ. bacc. psych., doc. dr. sc. Domagoj Švegar, Danijel Turkan, mag. psych., Sandra Zgodić, mag. psych., Domina Kljaković-Gašpić, univ. bacc. psych., Hana Mehonjić, mag. psych., Klara Saganić, mag. psych., Matea Jukić, mag. psych., Tajana Ninković, mag. psych., Magdalena Brnada, mag. psych.

Članak možete prokomentirati na našoj FB stranici:

"Nikad ne znamo kolika će bol gubitka biti, i uvijek je u nama nešto što nas čuva, što odgađa ono ružno, drži nas na...

Objavljuje Psihološki prostorSubota, 6. veljače 2021.

22 thoughts on “Koračati putem suza

 1. 여성일자리사이트

  Hi, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve
  my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  Reply
 2. Ella

  Hey there would you mind stating which blog platform you’re working with?

  I’m looking to start my own blog soon but I’m having
  a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

  Reply
 3. Nannie

  Good info. Lucky me I discovered your blog by
  accident (stumbleupon). I’ve saved it for later!

  Reply
 4. Lou

  My brother recommended I would possibly like this blog. He was
  totally right. This submit truly made my day. You cann’t
  believe simply how so much time I had spent
  for this info! Thanks!

  Reply
 5. 유흥알바

  This web site definitely has all of the information and facts I wanted concerning this subject and didn’t know who to ask.

  Reply
 6. Marcia

  I will immediately grasp your rss as I can not in finding
  your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Please allow me recognize in order that I could subscribe.
  Thanks.

  Reply
 7. Forrest

  Everyone loves what you guys are up too. This type of clever work and exposure!
  Keep up the terrific works guys I’ve added you guys to my own blogroll.

  Reply
 8. Johnnie

  I have been surfing online greater than 3 hours nowadays, but I never discovered any interesting article like yours.

  It is lovely worth sufficient for me. In my view, if all site owners and
  bloggers made excellent content material as you probably
  did, the web will probably be much more helpful than ever before.

  Reply
 9. Cole

  Can I simply say what a comfort to find a person that actually knows what they’re discussing online.
  You certainly know how to bring an issue to light and make it important.
  A lot more people have to look at this and understand this side of
  the story. I can’t believe you’re not more popular because you most certainly have the gift.

  Reply
 10. Situs Judi Online

  Hey this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

  Reply
 11. 파워볼사이트

  I do not know whether it’s just me or if perhaps everyone else encountering problems with your blog.

  It appears like some of the text on your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them as well?
  This could be a problem with my browser because I’ve had this happen before.
  Kudos

  Reply
 12. Sheetz

  of course like your web-site however you need to take a look at the spelling on several
  of your posts. Many of them are rife with spelling problems and
  I find it very troublesome to tell the reality on the other hand I will surely come back again.

  Reply
 13. บาคาร่า Baccarat99th

  Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very
  hard to get that “perfect balance” between user friendliness and
  visual appeal. I must say that you’ve done a awesome job with this.

  Also, the blog loads very fast for me on Internet
  explorer. Exceptional Blog!

  Reply
 14. Jack

  Hello, Neat post. There’s an issue along with your website in web explorer, could check this?
  IE nonetheless is the marketplace chief and a big portion of other folks will leave out your wonderful writing because of this problem.

  Reply
 15. Psihološki prostor

  Članak možete prokomentirati i u sljedećim FB grupama :

  Psihološki prostor – grupa za čitatelje
  https://www.facebook.com/groups/PProstor.citatelji/permalink/877638879679373/

  Psiholozi
  https://www.facebook.com/groups/psiholozi1/permalink/3844768488880009/

  Psihijatrija, psihologija, psihoterapija, psihoanaliza Ψ
  https://www.facebook.com/groups/1136763053054295/permalink/3886474251416481

  Forum psihologa – članova komore
  https://www.facebook.com/groups/1894214417515945/permalink/2806753739595337/

  Biti psiholog u Hrvatskoj
  https://www.facebook.com/groups/biti.psiholog.u.RH/permalink/3813203212052363

  Savjeti psihologa
  https://www.facebook.com/groups/567038097437419/permalink/923786235095935

  Psihološke teme
  https://www.facebook.com/groups/1402223563343936/permalink/3103544079878534

  ZA LJUBITELJE PSIHOLOGIJE i PSIHOLOGE
  https://www.facebook.com/groups/103489946361092/permalink/4022785054431542/

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.