Obraz političara, emocije i razum – od Tita i Tuđmana preko Kurza do Huića i Pijevac

doc. dr. sc. Domagoj Švegar, autor teksta

Asimetrije emocionalnih izraza lica

Asimetrije u izrazima lica nastaju kao posljedica specijalizacije moždanih hemisfera. Budući da je desna polutka mozga više uključena u produkciju i procesiranje facijalnih ekspresija, lijeva strana lica je emocionalno ekspresivnija. To se dobro vidi na licima Zorana Milanovića i Damira Krstičevića. Njihova desna strana lica, koju kontrolira lijeva moždana hemisfera, djeluje više neutralno, dok im je obojici lijeva strana lica ekspresivnija. Asimetrije su na licu najuočljivije kod izraza gađenja i prijezira, a također i kod osmjeha ako je on neiskren. Kod izraza tuge, ljutnje, straha i iznenađenja, asimetrije nisu toliko uočljive.

Lijevi obraz je emocionalno ekspresivniji

Prije dvadesetak godina, Nicholls i suradnici istraživali su facijalne ekspresije na umjetničkim slikama i portretima. Ustanovili su da je lijevi obraz češće eksponiran kod modela, osobito ženskih, koji izražavaju emocije. Suprotno tome, na portretima znanstvenika ustanovljeno je ili da poziraju ravno ili da je blago izloženiji desni obraz, koji je manje emocionalno ekspresivan. Njihove nalaze su, desetak godina kasnije, u preglednom radu potvrdili Powell i Schirillo. Tendencija izlaganja lijevog obraza na portretima uočljiva je kod modela koji nastoje izraziti emocije. Nasuprot tome, modeli koji ne žele neverbalno komunicirati emocije, ne izlažu lijevi obraz fotografu, nego poziraju oči u oči ili blago izlažu desni obraz. Tako na primjer Einstein, koji ne kumunicira emocije, slikaru izlaže svoj desni obraz, dok Mona Lisa izlaže lijevi. Slikari u to vrijeme, prije stotinjak i više godina, nisu mogli znati ništa o hemisfernoj specijalizaciji mozga, no sudeći po njihovim djelima, čini se kao da im je taj fenomen bio poznat.

Franjo Tuđman – poster

Kako poziraju političari?

Nakon Vigila, koji je 2010. godine demonstrirao da su konzervativci osjetljiviji na detekciju facijalnog afekta i Westena, koji u knjizi The political Brain objašnjava kako konzervativci efikasnije koriste emocije u političkim kampanjama, Thomas i suradnici su 2012. godine otkrili da konzervativci, u usporedbi s liberalima, više okreću lijevi obraz prema objektivu dok poziraju. Na taj način komuniciraju emocije prema svojim biračima, dok liberali više poziraju “an fas”, što reflektira njihove namjere, koje u manjoj mjeri uključuju pobuđivanje emocija među biračkim tijelom. Kao što možete vidjeti na slici ispod, te razlike nisu velike, ali su statistički značajne i govore u prilog tezi da su liberalizam i konzervativizam ukorijenjeni u mozgu, odnosno da se nasljeđuju.

Izvor: PlosOne

Na fotografijama koje slijede, prikazano je nekoliko političara, koji poziraju u izbornoj kampanji. Neverbalno komuniciranje emocija, kao što ćete vidjeti, nije karakteristično samo za političare desnog, već i za one lijevog spektra. Primjer političara koji iskazuju emocije su Kurz, Grabar Kitarović i Jurišić.

Političari koji komuniciraju emocije dok poziraju

Sebastian Kurz, konzervativac

Izvor: https://klix.ba

Kolinda Grabar Kitarović, bivša predsjednica RH

Izvor: Facebook

Mario Jurišić, kandidat ljevice

Izvor: Facebook

Političari koji ne komuniciraju emocije

Kao prototip izraza liza koja neverbalno ne komuniciraju emocije, prikazane su fotografije dvoje kandidata koalicije liberala (Pijevac i Huić). Na posljednjoj fotografiji je Igor Vlajnić, kandidat liberala koji izražava emocije, no to ipak ne čudi, jer radi se o umjetniku.

Ani Pijevac, kandidatkinja liberalne koalicije

Izvor: Facebook

Davor Huić, kandidat liberalne koalicije

Izvor: Facebook

Igor Vlajnić, kandidat liberalne koalicije

Izvor: Facebook


Članak možete prokomentirati na našoj FB stranici

Asimetrije u izrazima lica nastaju kao posljedica specijalizacije moždanih hemisfera. Budući da je desna polutka mozga…

Objavljuje Psihološki prostorČetvrtak, 2. srpnja 2020.