Partnerski i obiteljski odnosi

Pitanje

Imam 26 godina i do nedavno sam mislila da su mi roditelji u sretnom braku. No, kako sam starija, sve jasnije vidim nedostatke u njihovom braku i shvaćam neke stvari.
Koliko se djeca trebaju i moraju li se uopće miješati u brak svojih roditelja? Posebno u situaciji kada spavaju odvojeno (ne svađaju se), već kao da više nisu bračni par i tako funkcioniraju već mjesecima.
Koliko to utječe na djecu kad su starija i njihove veze, pogled na brak?

Odgovor

Brak (izvanbračna veza, životno partnerstvo) je definitivno najsloženiji odnos koji dvije osobe mogu imati. Opterećen je nizom stvari – od društvenih očekivanja, očekivanja pojedinaca, iskustva koja su bračni partneri imali u svom djetinjstvu, očekivanja svoje vlastite djece. Jedinstvena definicija dobrog braka ne postoji, a ono što najjednostavnije možemo reći je da je dobar onaj brak u kojem su bračni partneri zadovoljni svojim odnosom. Gledajući iz ove perspektivne, vaš dojam da su vaši roditelji imali (ili imaju) „sretan“ brak možda i nije toliko netočna koliko vam se sada čini. Jer sretan brak i zadovoljstvo u braku može dolaziti iz raznih izvora – hoće li to biti ekonomska sigurnost, status koji se dobiva s vjenčanim prstenom, navika i višegodišnja ugođenost dvije osobe na zajednički život, ljubav, razumijevanje, strast… sve to čini dobar brak. Ili samo jedno od tog. Jedine dvije osobe koje mogu proglasiti brak vaših roditelja sretnim su upravo vaši roditelji. Iz nekih razloga odabiru ostati zajedno. Čujem da se vama ti razlozi ne čine dovoljnima, ali to nije bitno – bitno je da su njima dvoje dovoljni. Način na koji oni rješavaju stvari je način koji oni odabiru i koji njima, iz bilo kojeg razloga, odgovara. 

Naravno da brak vaših roditelja utječe na vas jer je to prvi partnerski odnos iz kojeg učite o partnerskim odnosima. Ono što vi možete naučiti od tog odnosa je ili „kako da“ ili „kako ne“. Odnosno – kako da se ponašam u braku ili kako da se ne ponašam u braku. Po vašem pismu mi se čini da smatrate da odnos vaših roditelja nije odnos koji može u potpunosti zadovoljiti osobu, i uvijek je dobro imati veća očekivanja jer ona omogućuju rast i napredak. Iz primjera njihovog ponašanja donesite odluku o tome kakav ćete vi stav i ponašanje imate u svojim partnerskim odnosima. No, imajte na umu sljedeće – svaki odnos zahtjeva kompromis, i niti jedan odnos nije 100% ispunjujuć. I ono najvažnije – u braku ili bilo kojem partnerskom odnosu možete jedino i samo birati svoja ponašanja. Nikada i nikako ne možete kontrolirati svog partnera, kao niti bilo koju drugu osobu, pa tako niti svoje roditelje. 

Savjet majke u situaciji kada „popravljate stvari“ možda je i dobar – ne možete znati što se zapravo, u toj partnerskoj ulozi, događa između njih dvoje. Niti trebate to znati. Vaši roditelji vama trebaju biti vaši roditelji – nezamjenjivi su u svojim ulogama majke i oca. I to je jedina uloga u kojima ih trebate gledati. Ako ste odrasli s idejom da su vam roditelji u sretnom braku, očito su nešto dobro napravili – pružili su vam mirno i ugodno odrastanje. To što shvaćanje pojma „sretan“ za vas i roditelje nije isto, ne znači da je jedno shvaćanje točno, a drugo netočno. Njihov bračni odnos je samo njihov, ako ga žele mijenjati, oni će to učiniti. Odnos vas i brata s njima je odnos djeteta s roditeljem – uživajte u tom odnosu. 

Autor teksta: Sandra Matošina Borbaš, univ. spec. prof. psych.


Članak možete prokomentirati na našoj FB stranici:

Partnerski i odnosi u obitelji neizbježna su tema o kojoj je važno komunicirati s nadolazećim generacijama. Kako je na…

Objavljuje Psihološki prostorPetak, 25. prosinca 2020.