Poezija: vatra života koja se nikada ne gasi

By | 20-03-2021

Anđeli

Ponekad još učini mi se da vidim anđele kako sramežljivo šire krila.

Negdje usred sivila, usred betonske džungle, između automobila i kamiona.

Stoje mirno dok čekaju zeleno svjetlo na semaforu

I gledaju kroz prozore svojih ograničavajućih kućica

I čeznu

Čeznu za svijetom kakav je bio prije života.

Za svijetom prije svijeta,

Prije ljudi i životinja.

Nekad davno kad su bogovi hodali zemljom

Kad su anđeli bili slobodni

Kad im okovi nisu bili vezani oko gležnjeva

Kada na leđima nisu imali ožiljke i osušenu krv

Kada su im pernata krila bila bogata

Kada su bila raskošna i lepršava

I poletna

I sveta.

Jednom kad se rodio čovjek, bogovi su pobjegli daleko

Bojeći se njihove pohlepe i životinjskih nagona

Neki anđeli su ostali, neki su uspjeli pobjeći

Sretnici i nesretnici

Jedni su spoznali savršenstvo raja

Drugi oštrinu noža kojim su im rezali krila

Pero po pero

Polako, ali sigurno.

I sada žive među životinjama i glume

Glume pohlepu, lažljivost, zlobu i nesigurnost

Glume, samo da se ne vide krila

Glume, da ne izgube ono malo raja što im je ostalo na leđima.

A meni se još ponekad čini da se spremaju na let

Da skidaju masku

Kad misle da ih nitko ne vidi

Kad se osjećaju nevidljivima

Nevažnima

Neprihvaćenima

Oni rašire svoja krila samo da ponovno mogu udahnuti

Samo da bi osjećali da je u njima ostalo još malo

One svete dobrote i ljubavi koju su osjećali

Nekad davno

Kad su bogovi hodali zemljom

U svijetu prije svijeta

U svijetu prije života.

U stihovima leže odgovori

Poezija je vatra koja plamti u ljudskoj duši. Ova vatra gori, zagrijava i osvjetljava … Pravi pjesnik i sam nesvjesno gori od patnje i peče druge, i u tome je cijela poanta.

L. N. Tolstoj

Svjetski dan poezije obilježava se 21. ožujka s ciljem promoviranja pisanja i čitanja te objavljivanja i poučavanja poezije. Važnost poezije i stihova ne leži samo u njihovoj umjetničkoj vrijednosti već se ova aktivnost može smatrati vrijednim terapeutskim alatom i sredstvom samospoznaje. Čak i samo čitanje poezije može pomoći pojedincima u identificiranju kreativnih aspekata osobnosti. Također, čitanje i pisanje poezije kroz simboličku ekspresiju nudi drukčiju perspektivu u terminima prorađivanja vlastitih životnih problema. Izražavanje kroz stihove smanjuje osjećaj stresa i praznine, a služi i kao sredstvo za prorađivanje i otpuštanje intenzivnih emocija poput ljutnje, tuge, gubitka i frustracije. Zanimljivo je i da se poezija može koristiti i u edukativne svrhe kroz različite vježbe pisanja kojima se postiže povećanje empatije. S obzirom da pisanje i čitanje poezije izaziva pozitivne emocije, može se reći da je ova aktivnost jedan dio slagalice psihološke dobrobiti. 

Poetična opijenost

Pjesnik je svrgnuti kralj koji sjedi na pepelu svoje palače i pokušava iz pepela stvoriti sliku.

D. Gibran

Psihološke dobrobiti pisanja poezije mogu proizaći i iz duboke angažiranosti u procesu stvaranja koje se u psihologiji naziva “stanje zanesenosti” (eng. flow). Flow se definira kao stanje uma karakterizirano pojačanom koncentracijom i osobnim zadovoljstvom tijekom uključivanja u intrinzično zanimljive aktivnosti. Druga definicija naglašava mindfulness aspekt flow-a – ono se smatra stanjem potpune uronjenosti u sadašnji trenutak, neobičnim spojem akcije i svjesnosti. S obzirom da je stanje flow-a “spajanje ugodnog s korisnim”, ono služi kao kompas koji skreće pažnju pojedinca na njegove jake strane te ga potiče na razvoj vlastitih vještina i talenata koje će mu biti korisne u privatnom i poslovnom aspektu. Zaključno, moglo bi se reći da stanje flow-a, koje se može postići putem pisanja poezije, povećava kvalitetu života.

No, tu nije kraj benefitima pisanja poezije. Ona je kohezivno sredstvo – poezija spaja ljude. Omogućuje ljudima povezivanje na dubljoj razini kroz izražavanje vlastitih misli i osjećaja te im daje prostor da se njihove ideje čuju. Jedan primjer takvog “saslušanja ideja” je tzv. slam-poetry u kojima natjecatelji na licu mjesta smišljaju stihove pred publikom. Tematika pjesama u pjesničkim slamovima prepuštena je autorima kojima je tijekom izvedbe dopušteno i pjevanje, pjevušenje ili pljeskanje.

Psihološki svjetionik u moru života

Poezija je prikaz najdublje i najmisterioznije aktivnosti ljudskog osjećaja.

D. Mill

Poezija zadire duboko u najskrovitije kutke ljudske psihe i posjeduje nevjerojatnu moć oslobađanja pojedinca od vlastitih restrikcija i ograničenja. Ona predstavlja proces razjašnjavanja samopercepcije, odnosno mijenja reprezentacije koje imamo o samima sebi i dopušta nam da razmišljamo izvan okvira. Jedna od najvažnijih supermoći poezije i ostalih oblika kreativnog pisanja je upravo pridavanje značenja životnim iskustvima. Kroz povećanje svjesnosti o smislenosti njegovih životnih događaja, pojedinac se može nastaviti psihološki razvijati i otkrivati vlastiti životni smisao. 

Uz sve navedeno, produciranje stihova ili drugih oblika tekstova koji zahtijevaju slijeđenje određenih pravila može povećati subjektivni doživljaj postignuća i usmjerenost na ostvarivanje ciljeva. Ovakvi efekti mogu dovesti do rasta samopouzdanja i pozitivne slike o sebi čime se dodatno unapređuje psihološka dobrobit.

Zaključno, poezija predstavlja snažnog saveznika u borbi protiv stresa i negativnih emocija, a njezini su efekti na psihološku dobrobit mnogobrojni i opsežni. Osim što povezuje ljude iz svih sfera života, poezija mijenja način na koji vidimo sebe, svoju prošlost, sadašnjost i budućnost. Omogućuje nam da izrazimo svoje emocije kroz simboličnu ekspresiju i proradimo ih u sigurnom okruženju. Pomaže nam u reorganizaciji iskustava i pridavanju značaja životnih događaja, a može biti moćno sredstvo na putu samootkrića i samorefleksije.

Što čekate? Uzmite papir i izrazite sebe kroz stih ili dva. Znate kako kažu: pero je moćnije od mača.

Članak možete prokomentirati na našoj FB stranici:

Svjetski dan poezije obilježava se 21. ožujka s ciljem promoviranja pisanja i čitanja te objavljivanja i poučavanja…

Objavljuje Psihološki prostorNedjelja, 21. ožujka 2021.