Psihološki podcast

ppodcast

Psihološki podcast je razgovor kojeg prenosimo u domove svih onih koji žele upoznati psihologe, produbiti svoje znanje psihologije i srodnih tema, ili se jednostavno družiti s nama.

Svrha takvog razgovora je podizati svijest ljudi o psihološkim mehanizmima koji su uključeni u sve domene naših života kao pojedinaca i kao društva. Osim toga, cilj je i da šira publika upozna psihologe kao osobe – kakvi smo to mi, kako koristimo psihologiju u svom radu, kako mi doživljavamo psihologiju.

Psihološki podcast objavljujemo svaka dva tjedna – pretplatite se na naš Youtube kanal kako biste pratili nove sadržaje koje za vas pripremamo : )


#2 Ana Antolović: Odluke iz djetinjstva, ljubav prema sebi i psihološke gladi

U drugoj epizodi PPodcasta razgovaramo s Anom Antolović, magistrom psihologije koja završava edukaciju iz Transakcijske analize, a trenutno radi kao vojni psiholog.

Ana je na početku razgovora opisivala svoja iskustva u radu s ljudima, kao i vrijednosti koje je stekla tijekom svog odrastanja. Iz perspektive transakcijske analize, objasnila je kako razvijamo sliku o sebi i donosimo odluke u djetinjstvu te kakvu ulogu imaju roditelji u razvoju osjećaja osobne vrijednosti.

Opisujući svoje vlastito psihoterapijsko iskustvo, naglasila je važnost odnosa s terapeutom. Objašnjavala je i kako početi stavljati vrijeme za sebe kao prioritet te koja je povezanost ljubavi prema sebi i sebičnosti.

Razgovarali smo o Aninoj motivaciji da napiše članak ”Debljina kao štit”, o specifičnostima osoba s prekomjernom tjelesnom težinom te koja je razlika između fiziološke i psihološke gladi. Naposlijetku, kao jedan od najvećih problema današnjice Ana je istaknula osjećaj otuđenosti i usamljenosti te je savjetovala kako možemo ponovno ostvariti povezanost s drugim ljudima.


#1 Mia Rukavina: Geštalt, tango i osnaživanje žena

Prva gošća Psihološkog podcasta je psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja Mia Rukavina. U Podcastu smo razgovarali o Mijinom putu prema psihologiji i geštalt psihoterapiji. Mia je opisivala što je to prisutnost sada i ovdje te na koji način tu prisutnost postiže kod svojih klijenata.

Objasnila je kako ”puni baterije” kroz plesanje tanga i gdje se dodiruju geštalt i tango. Razgovarale smo i o psihologiji žena, ženskim arhetipovima, na koji način žene donose odluke u suvremenom društvu i kako se mogu osnažiti. Mia je na kraju pozvala žene svih dobi da se pridruže ciklusu radionica kojeg priprema.