Psihološki podcast

ppodcast, psihološki podcast

Psihološki podcast je razgovor kojeg prenosimo u domove svih onih koji žele upoznati psihologe, produbiti svoje znanje psihologije i srodnih tema, ili se jednostavno družiti s nama.

Svrha takvog razgovora je podizati svijest ljudi o psihološkim mehanizmima koji su uključeni u sve domene naših života kao pojedinaca i kao društva. Osim toga, cilj je i da šira publika upozna psihologe kao osobe – kakvi smo to mi, kako koristimo psihologiju u svom radu, kako mi doživljavamo psihologiju.

Psihološki podcast objavljujemo svaka dva tjedna – pretplatite se na naš Youtube kanal kako biste pratili nove sadržaje koje za vas pripremamo : )

Voditeljice Psihološkog podcasta


#9 Ivana Burić: Mindfulness – mentalni trening ili mistika?

U devetoj epizodi PPodcasta razgovaramo s doktoricom znanosti, Ivanom Burić. Ivana je psihologinja, interdisciplinarna znanstvenica i instruktorica mindfulnessa.

S nama je podijelila priču o tome kako je započela svoj put prakticiranja i istraživanja mindfulnessa te do kakvih je saznanja došla tijekom rada na doktoratu. Također, osvrnuli smo se na neka neodgovorena pitanja kojima se namjerava posvetiti u istraživanjima u budućnosti. Dotaknuli smo se i predrasuda koje se često vežu uz mindfulness, ali i meditaciju generalno te dobiti od prakticiranja mindfulnessa.


#8 Mario Zulić: Scrum, seks i psihodelici

Gost osme epizode Ppodcasta bio je magistar psihologije Mario Zulić, koji otvorenim razgovorom razbija tabu koji se veže uz teme seksualnosti i psihodelika.

Mario opisuje ideju i realizaciju svog portala Nepopularna psihologija te govori o nekim od najčitanijih članaka koje je napisao. Pojašnjava što su agilne metode rada u organizacijama, kako je to biti scrum master i kako psiholog može doprinjeti timu u ulozi scrum mastera. Osim toga, razgovaramo o važnosti otvorene komunikacije o seksu, o razlici u doživljavanju orgazma između muškaraca i žena, kao i vrlo učestalim seksualnim fantazijama. O psihoterapiji potpomognutoj psihodelicima Mario govori iz perspektive najnovijih znanstvenih istraživanja. Objašnjava odakle dolazi stigma vezana za psihodelične supstance, kakve efekte na osobu može imati samo jedan ”trip” te koliko je važna podrška terapeuta tijekom i nakon takvog iskustva.


#7 Lahorka Jurčić: Kako pomoći sebi i djetetu u procesu tugovanja?

U sedmoj epizodi PPodcasta donosimo razgovor s Lahorkom Jurčić, diplomiranom psihologinjom-profesoricom i geštalt psihoterapeutkinjom, koja se već dugi niz godina bavi temom tugovanja, kako kod odraslih, tako i kod djece.

Lahorka opisuje kakvo je to iskustvo biti prva generacija studenata psihologije u Rijeci te kako je studiranje izgledalo početkom osamdesetih godina. Nastavlja na svoja prva radna iskustva u kadrovskoj službi bivše tvornice Torpedo, pri čemu opisuje svoj put od psihologa koji je ”sam” u sustavu, do danas kada koordinira tim psihologa i ostalih stručnih suradnika u Dječjem vrtiću Rijeka. Temu tugovanja Lahorka započinje svojim opažanjima roditelja i djece u vrtiću.

Razgovaramo o tipičnim reakcijama djece i odraslih na smrt i gubitak bliskih osoba, što znači proći kroz proces tugovanja i kako izgleda iscjeljenje. Lahorka također objašnjava zbog čega se taj proces može zakomplicirati te kod kakvih je gubitaka patnja posebno izražena. Naposljetku, Lahorka naglašava na koje sve načine možemo biti podrška sebi, drugim odraslima, a posebno djeci.


#6 Iris Žeželj: Socijalni identiteti na Balkanu – što nas razdvaja, a što spaja?

U šestoj epizodi Ppodcasta gošća je vanredna profesorica na Katedri za socijalnu psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu dr. sc. Iris Žeželj.

Razgovarale smo o jednom od njezinih glavnih profesionalnih interesa, a to su socijalni identiteti i međugrupni odnosi. Iris je objasnila zašto su nam ti identiteti važni i kako percipiramo svoju, a kako ostale grupe. U kontekstu zemalja članica bivše Jugoslavije, opisala je ulogu različitih povijesnih narativa te nadmetanja za status žrtve u održavanju međugrupnih tenzija.

Osim toga, navela je koji su specifični problemi manjina te kojim strategijama pribjegavamo kako bismo se nosili s negativnim stereotipima. Na kraju, Iris objašnjava kako ublažiti stereotipe i predrasude te na koji način možemo smanjiti vjerojatnost budućih konflikata među grupama.


#5 Sandra Matošina Borbaš: Usamljenost, samoća i novi mehanizmi prilagodbe

Peta epizoda Ppodcasta stiže nam u online izdanju! Naša nova voditeljica Iva Jakšić razgovarala je sa Sandrom Matošinom Borbaš, profesoricom psihologije i specijalizanticom obiteljske medijacije, a osim toga je i jedna od autorica Psihološkog prostora.

Jesmo li usamljeniji nego prije? Vodi li fizička izoliranost većem osjećaju usamljenosti? Trebamo li se fokusirati na ovdje i sada ili razmišljanje o boljem sutra može također biti korisno? Kako se nositi s usamljenosti u ovim izazovnim vremenima? Sve su ovo pitanja koja Sandra i Iva razrađuju iz perspektive psihologije, kao i svojih iskustava.


#4 Goran Knežević: Bazične crte ličnosti, dezintegracija i amoral

U četvrtoj epizodi PPodcasta posjetili smo Odeljenje za psihologiju Univerziteta u Beogradu, gdje smo razgovarali s dr.sc. Goranom Kneževićem, najcitiranijim znanstvenikom u području društveno-humanističkih znanosti u regiji. Goran je redoviti profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu te jedan od glavnih istraživača u Laboratoriji za individualne razlike.

U razgovoru Goran objašnjava kako je počeo ispitivati crtu ličnosti koju je nazvao dezintegracija – od kojih se sve elemenata ona sastoji, u kakvoj je vezi s ostalim crtama i koja sve ponašanja predviđa. Nadalje, definira iluzorne percepcije i kako ih možemo mjeriti objektivnim metodama. Govori i o svojim istraživanjima amorala te o crtama ličnosti općenito – kako su crte evoluirale, što se smatra adaptivnim te možemo li mijenjati svoju ličnost.


#3 Sandra Zgodić: Volontirati – davati i(li) dobivati?

U trećoj epizodi PPodcasta nedavno diplomirana psihologinja Sandra Zgodić opisuje svoje bogato volontersko iskustvo i dobrobiti koje joj pruža.

Sandra je opisala kako volontiranje doprinosi osjećaju zahvalnosti i razvoju empatije. Raspravljale smo o tome moramo li doživjeti nedaće u vlastitom životu kako bismo bili empatični te na koji se način u nekim drugim državama radi na razvoju empatije. Osim toga, Sandra je objasnila zašto uopće činimo dobro i postoji li uopće apsolutni altruizam.

Dotakle smo se i njezinih dužnosti kao zamjenice glavnog urednika našeg portala, a opisala je i dinamiku rada u PProstoru. Za kraj Sandra predlaže svoje knjige favorite u području osobnog razvoja te s nama dijeli viziju svoje budućnosti.


#2 Ana Antolović: Odluke iz djetinjstva, ljubav prema sebi i psihološke gladi

U drugoj epizodi PPodcasta razgovaramo s Anom Antolović, magistrom psihologije koja završava edukaciju iz Transakcijske analize, a trenutno radi kao vojni psiholog.

Ana je na početku razgovora opisivala svoja iskustva u radu s ljudima, kao i vrijednosti koje je stekla tijekom svog odrastanja. Iz perspektive transakcijske analize, objasnila je kako razvijamo sliku o sebi i donosimo odluke u djetinjstvu te kakvu ulogu imaju roditelji u razvoju osjećaja osobne vrijednosti.

Opisujući svoje vlastito psihoterapijsko iskustvo, naglasila je važnost odnosa s terapeutom. Objašnjavala je i kako početi stavljati vrijeme za sebe kao prioritet te koja je povezanost ljubavi prema sebi i sebičnosti.

Razgovarali smo o Aninoj motivaciji da napiše članak ”Debljina kao štit”, o specifičnostima osoba s prekomjernom tjelesnom težinom te koja je razlika između fiziološke i psihološke gladi. Naposlijetku, kao jedan od najvećih problema današnjice Ana je istaknula osjećaj otuđenosti i usamljenosti te je savjetovala kako možemo ponovno ostvariti povezanost s drugim ljudima.


#1 Mia Rukavina: Geštalt, tango i osnaživanje žena

Prva gošća Psihološkog podcasta je psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja Mia Rukavina. U Podcastu smo razgovarali o Mijinom putu prema psihologiji i geštalt psihoterapiji. Mia je opisivala što je to prisutnost sada i ovdje te na koji način tu prisutnost postiže kod svojih klijenata.

Objasnila je kako ”puni baterije” kroz plesanje tanga i gdje se dodiruju geštalt i tango. Razgovarale smo i o psihologiji žena, ženskim arhetipovima, na koji način žene donose odluke u suvremenom društvu i kako se mogu osnažiti. Mia je na kraju pozvala žene svih dobi da se pridruže ciklusu radionica kojeg priprema.