Školica za bake (i djedove)

Pitanje:Koliko baka može pomoći i obogatiti život unuka, a koliko može nehotice odmoći roditeljima, osobito kada se sučeljavaju stavovi oko odgoja?

Odgovor:

Danas, kada su roditelji često prezauzeti, baka i djed su važan izvor podrške u odgoju – mogu jačati djetetov doživljaj da netko ima vremena za njega, da je nekome važno i da je netko spreman puno učiniti za njega. Prema istraživanjima, emocionalna privrženost djece prema bakama i djedovima druga je po redu najsnažnija emocionalna veza koju djeca razvijaju nakon one prema roditeljima.

Međutim, bake i djedovi, u odnosu na roditelje, mogu imati različite stavove oko toga što im je općenito važno, a i važno u odgoju djece. Ličnost većine ljudi se tijekom života mijenja, razvija i raste pa tako i bake i djedovi mogu „omekšati“ u odgoju unuka, u odnosu na odgoj vlastite djece. Tako prema unucima mogu biti manje zahtjevni u smislu discipline, a i otvorenije im i češće pokazivati ljubav. Čak i kod nekih roditelja se primjećuje sličan trend – da se prema drugom djetetu ponašaju opuštenije nego prema prvom. Suprotno je vrlo rijetka pojava (da netko postane strog djed ili baka, nakon što je bio blag kao roditelj).

Iz navedenog može proizaći da baka i djed mogu biti u konfliktu s roditeljima s obzirom na odgoj djece. Zato je važno da baka i djed prihvate da su njihova odrasla djeca sada roditelji, odgovorni za odgoj vlastite djece te da zbog toga trebaju roditeljima dozvoliti zauzimanje središnjeg mjesta u odgoju njihove djece. Roditeljske odluke baka i djed bi trebali poštivati i držati ih se i kad roditelji nisu prisutni jer djeca koja nemaju jasne smjernice postaju nesigurna, zahtjevna i zbunjena. Isto tako, roditelji bi trebali poštivati vrijeme djedova i baka i ne gledati na njih kao na “dadilju koja im je uvijek dostupna” već im dati priliku i slobodu da se odmore i posvete svojim hobijima i aktivnostima, da bi kada se posvete unucima uživali u tome, a ne vrijeme s unucima doživljavali kao “pritisak”.

autori: mag.psych. Ana Antolović

Izvori:

Milivojević, Z. (2015). Kako vole baka i deka. Dostupno na: http://milivojevic.info/kako-vole-baka-i-deka/

Škrlec, N. (2017). Uloga bake i djeda u odgoju djeteta – pomagači roditelja. Dostupni na: https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/teme/uloga-bake-i-djeda-u-odgoju-djeteta-pomagaci-roditelja/

Članak možete prokomentirati na našoj FB stranici:

https://www.facebook.com/109342307451512/posts/176753074043768/?d=n