Tečaj kreativnog pisanja

Upišite se na tečaj kreativnog pisanja i objavite svoje tekstove u rubrici Art dnevnici na portalu Psihološki prostor!

Svi su ljudi rođeni plesači – u nekim koreografijama dominiramo i usklađeno pokrećemo dijelove svog tijela s onim što se nalazi unutar i izvan nas samih. U nekim točkama gubi se ta preko potrebna sinkroniziranost i, koliko god se trudili, čini se da jednostavno ne možemo postići harmoniju i ravnotežu. Kreativnim pisanjem možemo stupiti u kontakt s našim najdubljim uvjerenjima, razmišljanjima, emocijama i potrebama. Uvidom u naše vlastito psihološko funkcioniranje možemo postići da plešemo usklađeno sa svime onime što nas određuje kao osobu. Stupite u kontakt sa svojim snagama i slabostima, motivima i željama – upišite se na tečaj kreativnog pisanja. 🙂

Voditelji tečaja kreativnog pisanja

Veličina grupe

 • Tečaj kreativnog pisanja odvijat će se u grupama do najviše 9 polaznika.

Fond sati

 • Trajanje: 40 školskih sati (grupni online susreti) kroz 10 tjedana (4 školska sata tjedno) + GRATIS 2 individualna sata s voditeljicom

Cijena tečaja

 • 1400 kn (40 školskih sati)
 • Cijena s popustom: 950 kn (40 školskih sati)
 • Uplate se vrše na žiro-račun tvrtke Stvaralački prostor d.o.o.
  • IBAN: HR5524020061101021303
  • model plaćanja: 99
  • opis plaćanja: ime i prezime polaznika/ce

Način održavanja tečaja

 • Tečaj će se održavati online preko Google Meets platforme ili Facebook Messenger videa. Linkovi za pristupanje tečaju bit će poslani svim polaznicima tečaja putem e-maila.

Kontakt za prijavu

Za više informacija ili prijavu na tečaj kreativnog pisanja pošaljite mail na stvaralacki.prostor@gmail.com ili nas kontaktirajte na 099/410-6041 (WhatsApp/SMS/poziv).

Art dnevnici

Svi polaznici tečaja kreativnog pisanja imaju priliku objaviti svoje tekstove na portalu Psihološki prostor u rubrici Art dnevnici koja služi kao poticaj svima onima koji žele aktivirati svoje kreativne snage i izraziti sebe kroz pisanu riječ. Inspirirajte se Art dnevnicima i njegujte svoju posebnost – iz vas bi mogli niknuti cvjetovi umjetnosti. Objavljene tekstove možete pročitati u rubrici klikom na sliku ispod.

Pročitajte tekstove u rubrici Art dnevnici klikom na sliku iznad

Radionica “Srce ispunjeno tintom”

U Otočcu se 14.04. u 18h u Gackom pučkom otvorenom učilištu održala radionica kreativnog pisanja pod nazivom “Srce ispunjeno tintom” koja predstavlja uvod u tečaj kreativnog pisanja.

Ona je prije svega služila kao podsjetnik svega ono što nas povezuje i kakvu moć posjeduje izražavanje pisanjem. Na radionici smo se s otvorenim i pristupačnim polaznicima dotaknuli univerzalnih ljudskih tema poput usamljenosti, odgovornosti, snage i nade. Tekstovi polaznika pleli su mrežu sigurnosti i kreativnosti te su se u ovakvom okruženju širile tople ljudske priče koje se nalaze u svima nama.

Nećemo Vam reći više – najbolje da se uvjerite sami i pročitate više o čaroliji koja se odvijala u Otočcu:

Detaljnije klikom na sliku iznad

Izdvajamo i priču koju je potaknula i inspirirala radionica “Srce ispunjeno tintom” u Otočcu. Priču je napisao polaznik radionice Goran Jurković.

P.S. Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je namjerna. 🙂

Detaljnije klikom na sliku iznad

Ulomak iz priče Crvenokosa djevojčica

Djevojčica kose bakrenog sjaja i krupnih tamnih očiju skakala je ispred škole po kvadratima nacrtanima bijelom kredom. Beton je bio hladan od zubatog prosinačkog sunca koje je svojim nevidljivim rukama grijalo promrzle obraze malenog razigranog bića. Školsko je dvorište bilo ispunjeno cikom i dječjim uzvicima usred najdražeg školskog sata većine đaka – školskog odmora. Plavokose i tamnokose djevojčice zajedno su trčale smijući se i držeći za ruke i pokazivale jedna drugoj što su nacrtale tijekom vikenda, dok su dječaci napucavali nogometnu loptu u svim smjerovima nadajući se da će jednog dana postati kao neki od svojih sportskih idola. Usred sve te buke, tišina se mogla čuti samo pored malene crvenokose djevojčice koja se nečujno smješkala u usamljenoj igri. Njezin bi pogled zalutao u smjeru skupine plavokosih i tamnokosih djevojčica koje su se zajedno igrale i u njezinim bi tamnim očima na trenutak zasjala tuga. Svaki put kad je uhvati nervoza nježno se uštipne za gornji dio šake – prstima lijeve ruke stisnula bi kožu desne šake. Nije znala zašto to radi, ali taj bi ju dodir trgnuo iz samoće i tuge koju bi ponekad osjećala. Sjetila se zašto je sama, sjetila se da bi se radije smijala bez da je itko čuje nego da plače u društvu onih koji je ne vole. 

“Zašto sam drukčija od drugih?”, nerijetko bi joj ta misao proletjela glavom.

Nikada nije prihvaćala svoju boju jer je cijeli život bila okružena onima koji su međusobno bili sličniji u svojim nijansama. Teško je prihvatiti svoju boju ako ti cijeli život svi govore da se razlikuje od boja drugih djevojčica.

“Bakrena sam i zato sam im čudna”, pomislila bi.

“A one su meni čudne jer su mi sve iste.”, potom bi zaključila.

Samoća nerijetko dođe zakukuljena u crni, teški ogrtač koji je teško nositi na tijelu, ali malena djevojčica bakrene kose naučila je kako da ga nosi a da joj ne predstavlja toliko opterećenje.

Svaki dan bi, nakon škole, odlazila doma u mir svoje spavaće sobe i sjela za radni stol koji je bio natrpan šarenim bilježnicama u kojima je bilo svega samo ne školskog sadržaja. Imala je talent da niti crnog, teškog ogrtača pretvori u blistave, srebrne perle koje su klizile po papiru s nespojivom kombinacijom nježnosti i snage. Teški ogrtač postajao je sve lakši kad bi njegove niti prenijela na papir i dala im život u svojim pričama. Ona je živjela tisuću života od kojih je svaki sljedeći bio uzbudljiviji od prethodnog. U potezima olovke očitovala se strast za kreiranjem, strast za životom i stvaranjem nečeg novog. Sve je svoje emocije podijelila s tim bilježnicama. One su joj bile najbolji prijatelji koji su uvijek bili spremni saslušati ono što nitko drugi nije mogao. Mogla je biti tko god je željela biti – pilot koji bi radije vozio autobus jer se boji visina, medvjed koji odbija spavati zimski san ili nervozna kuharica u slavnom restoranu u Parisu. Mogućnosti su bile nebrojene. Ona je živjela svoje priče i osluškujući svoje emocije stvarala svjetove koje je mnogima bilo teško zamisliti.

Trenutak tuge u njenim očima kada bi vidjela radosnu igru svojih vršnjakinja brzo bi zamijenilo pokretanje stvaralačke snage u njoj – iza osmijeha plavokosih i tamnokosih djevojčica vidjela je priče koje možda jesu, a možda nisu bile istinite. Njezino je stvaranje bila njezina sreća. Svaki se problem činio manjim, a pisanjem bi dobila krila da leti nebesima i para oblake da dohvati sve ono što je malom čovjeku neostvarivo.

U svojim je bilježnicama imala zapisane na stotine priča u kojima su opisani mogući i nemogući likovi. Zajedno s njima išla je u avanture diljem svijeta, ali i šire. Nakon pisanja priče osjećala bi ispunjenost koju joj ništa nije drugo nije pružalo. Ona živi svoje likove i živi njihove priče. Nitko nije bogatiji od onog tko u sebi čuva priče koje samo čekaju da izađu na površinu. Upravo je takva bila crvenokosa djevojčica. Posebna i drukčija, tiha drugima, šarena i prodorna u svojim pričama. Njezina joj je kreativnost u školi donosila samo najbolje ocjene i naklonost mnogih nastavnika. Neki su u njoj prepoznali to što krije u sebi, taj svijet posebnosti i autentičnosti, svijet koji ne pokazuje uvijek drugima. Ako ju pogledate u oči, znajte da otvarate vrata tisuću svjetova koji vas mogu povesti na najluđe avanture na kojima ste ikada bili. Ona je toga bila svjesna, ali…

Nije ni slutila u kojem će ju smjeru ta kreativnost voditi kroz život.

(…)

Hana Mehonjić, mag. psych.

Saznajte više! Pošaljite mail na stvaralacki.prostor@gmail.com ili nas kontaktirajte na 099/410-6041 (WhatsApp/SMS/poziv).